Tarkuotų bulvių cepelinai su spirgučių padažu

Produktai
  • 2 kg
    Žalios bulvės
  • 300 g
    Virtos bulvės
  • 30 g
    Krakmolas
  • 5g
    Druska
  • 400 g
    Maltos kiaulienos
  • 2 vnt
    Svogūnas
  • 1 g
    Juodieji pipirai
  • 150 g
    Rūkyta šoninė
  • 1 vnt
    Čiobreliai
  • 150 ml
    Grietinė
  • 1 vnt
    Krapai
Produktai
  • 2 kg
    Žalios bulvės
  • 300 g
    Virtos bulvės
  • 30 g
    Krakmolas
  • 5g
    Druska
  • 400 g
    Maltos kiaulienos
  • 2 vnt
    Svogūnas
  • 1 g
    Juodieji pipirai
  • 150 g
    Rūkyta šoninė
  • 1 vnt
    Čiobreliai
  • 150 ml
    Grietinė
  • 1 vnt
    Krapai
🧑‍🍳 Gaminimo eiga
  • 1
    Bulvių paruošimas
    • Žalias bulves sutarkuokite smulkia tarka, dėkite į marlę ir nusunkite skystį. Krakmolą, kuris nusistovėjo skystyje, pasilikite ir sumaišykite su tarkiais.

    • Virtas bulves sutrinkite ir sumaišykite su žaliomis tarkuotomis bulvėmis.

    • Įmaišykite krakmolą ir druską. Gautą tešlą atidėkite.

  • 2
    Įdaro paruošimas
    • Smulkiai supjaustykite svogūną ir apkepkite iki auksinės spalvos.

    • Sumaišykite keptą svogūną su malta mėsa, pagardinkite druska, pipirais ir (jei norite) čiobreliais.

  • 3
    Formavimas

    Imkite ranka bulvių masės (apie 150 g), suformuokite blyną, įdėkite šaukštą mėsos ir uždarykite formuodami pailgą cepeliną. Kartokite su visa mase.

  • 4
    Virimas
    • Užvirkite didelį puodą vandens, pasūdykite. Dėkite cepelinus po kelis vienu metu, kad nepriliptų.

    • Virkite apie 25–30 minučių, kol iškils į paviršių.

  • 5
    Padažo gaminimas
    • Šoninę supjaustykite mažais kubeliais, apkepkite sausoje keptuvėje, kol taps traški.

    • Įpilkite smulkiai pjaustytą svogūną, kepkite iki auksinės spalvos.

    • Įmaišykite grietinę, truputį pašildykite, bet neužvirinkite. Pagardinkite druska ir pipirais.

  • 6
    Patiekimas

    Cepelinus dėkite į lėkštę, užpilkite spirgučių-grietinės padažu, apibarstykite žalumynais.

Maistinė vertė
  • Kalorijos:
    700 kcal
  • Baltymai:
    28 g
  • Riebalai:
    38 g
  • Angliavandeniai:
    55 g

Tarkuotų bulvių cepelinai – tai lietuviškos virtuvės karaliai. Kai kuriems tai – sekmadienio tradicija, kitiems – šventė lėkštėje. Įdomu tai, kad cepelinai pavadinimą gavo pagal vokišką dirižablį „Zeppelin“, nes jų forma primena šiuos orlaivius! Cepelinai puikiai dera su stikline kefyro ar šalto alaus (jei gaminate savaitgalį!). Patiekite juos gilioje lėkštėje, kad sultingas padažas gražiai pasiskirstytų ir neprabėgtų. Tai patiekalas, kuris ne tik pamaitina, bet ir suburia šeimą aplink stalą – lietuviškos šaknys jaučiasi kiekviename kąsnyje.

Images