🍗 Vištiena su pievagrybių ir grietinėlės padažu keptuvėje

Produktai
  • 3 vnt
    Vištienos krūtinėlė
  • 250 g
    Pievagrybiai
  • 1 vnt
    Svogūnas
  • 3 Skiltelės
    Česnakai
  • 1 šaukštelis
    Garstyčios
  • 1 Šaukštelis
    Džiovinti čiobreliai
  • 250 ml
    Grietinėlė
  • 250 ml
    Vištienos sultinys
  • 2 Šaukštai
    Alyvuogių aliejus
  • 2 Šaukštai
    Sviestas
  • 1 Šaukštas
    Kukurūzų krakmolas
  • 35 g
    Kvietiniai miltai
Produktai
  • 3 vnt
    Vištienos krūtinėlė
  • 250 g
    Pievagrybiai
  • 1 vnt
    Svogūnas
  • 3 Skiltelės
    Česnakai
  • 1 šaukštelis
    Garstyčios
  • 1 Šaukštelis
    Džiovinti čiobreliai
  • 250 ml
    Grietinėlė
  • 250 ml
    Vištienos sultinys
  • 2 Šaukštai
    Alyvuogių aliejus
  • 2 Šaukštai
    Sviestas
  • 1 Šaukštas
    Kukurūzų krakmolas
  • 35 g
    Kvietiniai miltai
🧑‍🍳 Gaminimo eiga

Vištienai:

  • 3 vištienos krūtinėlės be odos

  • 35 g kvietinių miltų

  • 1/2 šaukštelio druskos

  • 1/2 šaukštelio grūstų juodųjų pipirų

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus (kepimui)

Padažui:

  • 2 šaukštai sviesto

  • 250 g pievagrybių (pjaustytų griežinėliais)

  • 1 didelis svogūnas (smulkintas)

  • 3 česnako skiltelės (sutrintos)

  • 250 ml vištienos sultinio

  • 250 ml 36 % riebumo grietinėlės

  • 1 šaukštelis garstyčių

  • 1 šaukštelis džiovintų čiobrelių

  • 1 šaukštas kukurūzų krakmolo

  • 1/4 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių (nebūtina)

  • Žiupsnis druskos ir pipirų pagal skonį

  • 1
    Paruošk vištieną

    Vištienos krūtinėles gerai nusausink popieriniu rankšluosčiu – taip mėsa kepdama geriau apskrus ir neišleis per daug vandens. Pabarstyk iš abiejų pusių druska ir pipirais.
    Patarimas: Jei krūtinėlės labai storos, perpjauk jas pusiau – tai padės iškepti tolygiau.

  • 2
    Apvoliok miltuose

    Į lėkštę įberk miltų ir kiekvieną vištienos gabalą iš abiejų pusių švelniai apvoliok. Miltų sluoksnis turėtų būti plonas – tik kad šiek tiek apsiveltų.
    Patarimas: Nupurtyk miltų perteklių – kitaip kepdama vištiena gali prisvilti arba miltai taps gumulėliais padaže.

  • 3
    Kepk vištieną

    Įkaitink keptuvę (geriausia storadugnę ar ketaus) su alyvuogių aliejumi ant vidutinės ugnies. Dėk apvoliotas krūtinėles ir kepk 4–5 minutes, kol apatinė pusė gražiai apskrus. Apversk ir kepk dar 3–4 minutes.
    Patarimas: Jei naudoji mėsos termometrą, vidinė temperatūra turėtų pasiekti 72 °C.
    Iškeptą vištieną išimk į lėkštę, uždenk dangčiu ar kita lėkšte, kad neprarastų šilumos.

  • 4
    Kepk pievagrybius

    Į tą pačią keptuvę įdėk sviestą. Kai jis ištirps, sudėk pjaustytus pievagrybius. Kepk maišydamas 6–8 minutes, kol grybai nugarins skystį ir pradės šiek tiek ruduoti.
    Patarimas: Nedėk visų grybų vienu metu, jei keptuvė maža – kepk dviem partijom, kad jie keptų, o ne troškintųsi.

  • 5
    Pridėk svogūną ir česnaką

    Kai grybai apskrudę, suberk smulkintą svogūną. Kepk dar 3–4 min, kol svogūnas suminkštės ir taps permatomas. Galiausiai įdėk smulkintą česnaką ir pakepink tik 30–60 sekundžių – neleisk jam paruduoti, nes taps kartus.

  • 6
    Supilk skysčius ir prieskonius

    Įpilk vištienos sultinį ir grietinėlę. Pridėk garstyčias, džiovintus čiobrelius, žiupsnį druskos ir pipirų, taip pat aitriuosius dribsnius, jei mėgsti lengvą aštrumą. Leisk padažui užvirti, tada sumažink ugnį ir pavirk 5 min, kol padažas šiek tiek sutirštės.
    Patarimas: Jei grietinėlė pradeda „skiltis“, reiškia karštis per didelis – sumažink liepsną.

  • 7
    Tirštink padažą

    Puodelyje sumaišyk šaukštą kukurūzų krakmolo su keliais šaukštais karšto padažo (ne iš čiaupo – iš keptuvės). Gerai išmaišyk, kad neliktų gumuliukų, ir supilk atgal į keptuvę.
    Patarimas: Padažas sutirštės per 1–2 minutes – maišyk nuolat, kad neliptų prie dugno.

  • 8
    Sudėk vištieną atgal

    Į padažą sudėk atgal apkeptą vištieną, uždenk keptuvę ir pašildyk viską dar 4–5 minutes, kad mėsa susigertų skonių ir padažas pasiskirstytų.
    Patarimas: Galima keptuvę trumpam pašauti į orkaitę (180 °C ~10 min), jei nori šiek tiek „užkepti“ paviršių.

  • 9
    🍽️ Patiekimas

    Patiek vištieną su padažu tiesiai iš keptuvės arba porcijomis. Labiausiai tinka su bulvių koše, bet puikiai dera ir su ryžiais, makaronais ar net trapiais skrudintais batono gabaliukais. Pabarstyk petražolėmis ar šviežiais špinatais.

Maistinė vertė
  • Kalorijos:
    170 kcal
  • Baltymai:
    12 g
  • Riebalai:
    12 g
  • Angliavandeniai:
    4 g

Vištieną pirmiausia gerai nusausinau ir dėjau į keptuvę tik kai aliejus buvo pakankamai įkaitęs – taip ji gražiai apskrudo. Grietinėlę naudojau 36 %, bet tiktų ir mažiau riebi, jei norisi lengvesnio varianto. Padažą tirštinau su kukurūzų krakmolu, bet galima tiesiog ilgiau pavirti, jei neturi. Skaniausia patiekti su bulvių koše – į ją perkeliau ir šiek tiek padažo. Pabarstyta šviežiomis petražolėmis, tai patiekalas atrodo puošniai net be ypatingos progos.