Lėto virimo avienos haleem troškinys (su slėginiu puodu arba be)

Haleem – tai sotus, kvapnus ir tirštas troškinys iš skaldytų pupelių, grūdų ir mėsos, populiarus Pietų Azijoje. Ši versija gaminama su aviena, aromatingais prieskoniais ir ilgai troškinama, kad viskas susijungtų į vientisą, šilkinį patiekalą. Galite naudoti slėginį puodą arba keptuvę ant viryklės – skonis išliks nepriekaištingas!

🛒 Ingredientai

• 180 ml skaldytų lęšių mišinio (chana dal, moong dal, masoor dal, urad dal)
• 60 ml ilgagrūdžių ryžių
• 60 ml perlinių kruopų
• 700 g avienos su kaulu, supjaustytos troškinimui
• 3 arbatiniai šaukšteliai druskos (padalinta)
• 15 cm imbiero šaknis
• 3 vidutiniai šalotiniai svogūnai, plonai pjaustyti
• 80 ml ghee sviesto arba augalinio aliejaus
• 4 skiltelės česnako, smulkiai tarkuotos
• 2 valg. šaukštai + 1,5 a. š. garam masala
• 1 a. š. aitriosios paprikos (ar daugiau pagal skonį)
• 1 a. š. ciberžolės
• 3 žaliosios aitriosios paprikos (nebūtina)
• 120 ml smulkintos kalendros (plius daugiau patiekti)
• Pusė baltojo svogūno, smulkiai pjaustyto
• 2 laimai, supjaustyti skiltelėmis

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Dubenyje užpilkite skaldytas pupeles (dals), ryžius ir perlines kruopas vandeniu, išskalaukite. Pakartokite 2–3 kartus, kol vanduo taps skaidrus.
2. Užpilkite vandeniu ir mirkykite kambario temperatūroje bent 2 valandas (arba šaldytuve iki 12 valandų).
3. Avieną nusausinkite ir įtrinkite 2 a. š. druskos. Atidėkite. Imbiero gabalėlį nulupkite, pusę sutarkuokite, kitą pusę supjaustykite šiaudeliais.
4. Slėginiame puode ant „sauté“ funkcijos (arba keptuvėje) kepkite smulkintus svogūnus ghee svieste apie 8 min., kol ims ruduoti. Įdėkite imbiero šiaudelius, kepkite iki apskrus (4–10 min.).
5. Perkelkite svogūnus ir imbierą ant lėkštės, apibarstykite žiupsneliu druskos, palikite atvėsti.
6. Į puodą sudėkite česnaką, tarkuotą imbierą, visus prieskonius ir maišykite apie 30 sek. Sudėkite mėsą, išmaišykite, kad apsiveltų prieskoniais.
Patarimas: vis pamaišykite ir, jei reikia, įpilkite šlakelį vandens, kad prieskoniai nepridegtų (vadinamas bhuna procesas).
7. Nusausinkite kruopas, supilkite į puodą kartu su 1 a. š. druskos ir 1,2 l (5 stiklinėmis) vandens. Uždarykite slėginį puodą ir virkite 1,5 val. Leiskite spaudimui natūraliai nuslūgti 20 min.
8. Paragaukite – jei reikia, pridėkite druskos ar aitriosios paprikos. Įmaišykite smulkintus čili (nebūtina) ir pusę stiklinės kalendros. Pavirkite dar 5 min.
9. Patiekite su baltaisiais svogūnais, laimo skiltelėmis, traškiais svogūnais ir imbieru bei papildoma kalendra.

🍽️ Patiekimo idėjos

• Patiekite dubenėlyje su traškiais svogūnais, šviežia kalendra ir šlakeliu laimo sulčių.
• Puikiai tinka su naan duona arba paprasta virta ryžių porcija.
• Skonis dar geresnis kitą dieną – laikykite šaldytuve ir pakaitinkite.