Vištiena su ryžiais, porais ir žolelių salsa verde

Šis patiekalas – švelnus, kvapnus ir puikiai subalansuotas. Sultinga vištiena troškinama su porais ir citrina, kuri suteikia šviežumo, o žolelių salsa verde su ančiuviu ir kaparėliais suteikia ryškaus charakterio. Tai elegantiškas, bet lengvai paruošiamas patiekalas vakarienei ar svečių nustebinimui.

🛒 Ingredientai

• 680 g vištienos šlaunelių be kaulo ir odos (4–8 vnt.)
• Druska ir šviežiai malti pipirai
• 3 v. š. sviesto (padalinta)
• 2 dideli arba 3 vidutiniai porai (baltoji dalis), perpjauti ir plonai supjaustyti
• 1 citrinos žievelė ir sultys (padalinta)
• 270 g ilgagrūdžių baltųjų ryžių (nuplautų)
• 650 ml vištienos sultinio (mažai sūdyto)
• 1 ančiuvis aliejuje
• 2 skiltelės česnako
• 1 v. š. kaparėlių (nusausintų)
• Žiupsnelis aitriosios paprikos dribsnių
• 1 stiklinė šviežių žolelių (petražolės, kalendra, mėta)
• 4–5 v. š. alyvuogių aliejaus

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Vištienos šlauneles pabarstykite druska ir pipirais.
2. Didelėje keptuvėje ištirpinkite 2 v. š. sviesto. Suberkite pjaustytus porus ir pusę citrinos žievelės, pagardinkite druska ir pipirais. Maišydami kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 min., kol suminkštės. Atidenkite, padidinkite kaitrą ir kepkite dar 3 min., kol lengvai apskrus.
3. Suberkite ryžius ir kepkite maišydami 3 min. Įpilkite sultinį, nugramdykite dugną, kad neliktų pridegimų.
4. Kiekvienos šlaunelės trumpus kraštus užlenkite vidun ir sudėkite vištieną siūle žemyn į ryžius. Užvirinkite, uždenkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite 20 min., kol ryžiai suminkštės, o vištiena bus iškepusi.
5. Išjunkite ugnį, ant viršaus dėkite likusį sviestą gabaliukais, uždenkite ir palikite pastovėti 10 min.
6. Tuo metu paruoškite salsa verde: trintuve susmulkinkite ančiuvius, česnaką, kaparėlius, žiupsnį aitriosios paprikos ir likusią citrinos žievelę. Suberkite žoleles ir trinkite iki vientisos pastos. Pamažu supilkite aliejų, kol padažas taps tirštas, bet teka. Įpilkite pusę citrinos sulčių, pagardinkite druska.
7. Likusias citrinos sultis užpilkite ant vištienos su ryžiais. Patiekite su salsa verde šalia.

🍽️ Patiekimo idėjos

• Salsa verde galite patiekti atskirai arba lengvai užpilti ant patiekalo.
• Tinka su šviežiomis daržovėmis arba šiltais plokščiaisiais paplotėliais.
• Patiekite su likusia citrina – papildomam rūgštesniam akcentui.