Grilyje keptų arbūzų salotos su laimų–mango padažu ir kukurūzų krutonais

Šios salotos – tai vasaros žvaigždė! Grilyje keptas saldus arbūzas, švelnus mango ir laimų padažas, traškūs kukurūzų duonos krutonai, saldžios datulės, aitrios paprikos ir švelnus sūris – visa tai dera viename lėkštėje. Gaivu, netikėta, spalvinga ir puikiai tinka šventiniam stalui.

🛒 Ingredientai

• 120 ml smulkinto mango
• 60 ml šviežių laimų sulčių
• 60 ml sauso sake (galite pakeisti baltu vynu)
• 2 v. š. šampano acto
• 1 a. š. smulkinto čili (be sėklų)
• 0,5 a. š. druskos
• 60 ml rapsų aliejaus
• 1,4 kg bekaulių arbūzo, supjaustyto storais griežinėliais
• Alyvuogių aliejus (kepimui)
• 120 ml moliūgų sėklų (nulukštentų)
• 0,25 a. š. cayenne pipirų
• 1 a. š. cukraus
• 4 stiklinės kukurūzų duonos kubelių (naminių arba pirktinių)
• 2 v. š. sviesto (tirpinto)
• 8 švieži šiso lapai arba mėtų / tajų baziliko
• 0,5 stiklinės datulių (be kauliukų, pjaustytų)
• 1 serrano čili, griežinėliais
• Juodieji pipirai, druska
• 0,5 stiklinės rikotos arba maskarponės

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Padažui: blenderiu plakite mango, laimų sultis, sake, vyno actą, čili, druską. Lėtai supilkite aliejų ir plakite iki tirštos emulsijos. (Gaunate ~240 ml padažo.)
2. Arbūzo griežinėlius patepkite alyvuogių aliejumi ir kepkite ant karštos grilio keptuvės po 2 min. iš kiekvienos pusės, kol paruduos. Leiskite atvėsti, nulupkite žievę ir supjaustykite kubeliais.
3. Moliūgų sėklas sumaišykite su cayenne pipirais, cukrumi ir šlakeliu aliejaus. Kepkite 180 °C temperatūroje 6–10 min., kol taps auksinės.
4. Kukurūzų duonos kubelius patepkite tirpintu sviestu, paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite kartu su sėklomis apie 10 min., kartą apverskite.
5. Dubenyje sumaišykite keptą arbūzą, šiso lapelius (arba baziliką/mėtą), datules, serrano čili ir 60 ml paruošto mango padažo. Pagardinkite druska ir pipirais. Atsargiai įmaišykite krutonus.
6. Salotas išdėliokite ant didelės lėkštės ar padėklo, apibarstykite moliūgų sėklomis ir apdėkite rikota ar maskarpone.
Patarimas: naudokite prinokusį mango – saldumas subalansuos čili aštrumą.

🍽️ Patiekimo idėjos

• Patiekite ant didelės plokščios lėkštės kaip šventinį vasaros patiekalą.
• Puikiai dera su šalta balto vyno taure.
• Galite naudoti likusį mango padažą salotoms ar vištienai gardinti.