Šis tortas – tikra vasaros šventė: kreminiai sluoksniai aukštos kokybės vanilinių ledų, praturtinti dvigubu sirupų ripeliu – saldžiarūgšte slyvų tyre ir riešutiniu klevų-sesamų mišiniu. Traškus blondie pagrindas suteikia struktūros, o kiekvienas kąsnis ištirpsta burnoje. Puikiai tinka šventei ar ypatingai progai!
🛒 Ingredientai
• 225 g raudonų ar juodų slyvų (be kauliukų, supjaustytų)
• 3 v.š. šviesaus rudojo cukraus
• ¼ a.š. druskos
• 96 g graikinių riešutų
• 35 g juodųjų ar baltųjų sezamo sėklų
• 240 ml klevų sirupo (geriausia B klasės)
• ¼ a.š. druskos (sirupui)
• 115 g nesūdyto sviesto (+ šiek tiek kepimo formai)
• 150 g rudojo cukraus
• 2 v.š. tahini (sezamų pastos)
• 2 a.š. vanilės pastos ar ekstrakto
• ¾ a.š. druskos (pagrindui)
• 1 didelis kiaušinis (šaltas)
• 125 g kvietinių miltų
• ¾ a.š. kepimo miltelių
• 5 pakuotės (po 473 ml) aukštos kokybės vanilinių ledų (padalintos)
• 23 cm skersmens kepimo forma su nuimamais kraštais
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Slyvų padažas: slyvas, rudąjį cukrų ir druską virkite apie 8 min. iki suminkštėjimo. Pertrinkite per sietelį, pavirkite dar 3 min., kol sutirštės iki ~160 ml. Atvėsinkite ir atšaldykite bent 1 val.
2. Riešutų sirupas: paskrudinkite graikinius riešutus 8 min., įdėkite sezamo sėklas ir kepkite dar 2 min. Atvėsinkite, susmulkinkite, sumaišykite su klevų sirupu ir druska.
3. Blondie pagrindas: ištirpinkite sviestą, cukrų ir tahini, pavirkite 1 min. Įmaišykite vanilę, druską, kiaušinį, per sietelį persijotus miltus ir kepimo miltelius. Iškepkite 175 °C ~20 min., atvėsinkite, šaldykite 15 min.
4. Ledų sluoksniavimas: 3 ledų pakuotes suminkštinkite. Sudėkite pirmą sluoksnį ant pagrindo, uždėkite dalį šaldytų ledų, dallop’uokite klevų ir slyvų sirupus. Kartokite su likusiais sluoksniais, baigdami minkštais ledais ir sirupais viršuje.
5. Užšaldykite tortą 2 val. be dangčio, tada dar 8 val. po dangčiu.
6. Prieš patiekiant – atlaisvinkite formą, nupjaukite popierių, glotninkite kraštus. Pjaustykite šiltu peiliu.
🍽️ Patiekimo idėjos
• Pjaustykite su pašildytu peiliu – taip išlaikysite tvarkingus sluoksnius.
• Patiekite ant vėsinto padėklo, papuošus šviežiomis mėtomis ar šaldytomis uogomis.
• Šaldiklyje galima laikyti iki 1 savaitės.