Grilyje keptas kiaulienos sprandas su sviesto ir acto glazūra

Sultingas, prieskoniais įtrintas kiaulienos sprandas ant grilio su traškia plutele ir kvapnia sviesto-acto glazūra – tai puikus pasirinkimas savaitgalio vaišėms ar vasaros šventei. Aitrūs čili, salstelėjęs actas ir sviesto švelnumas sukuria nepakartojamą skonio derinį.

🛒 Ingredientai

• 1 v.š. pankolio sėklų
• 2 v.š. džiovinto raudonėlio
• 900–1100 g bekaulės kiaulienos mentės (sprando)
• Vynuogių kauliukų ar kitas neutralaus skonio aliejus
• 1 v.š. druskos, plius papildomai
• 3 džiovinti čili (pvz., de árbol), perplėšti, be sėklų jei reikia
• 120 ml obuolių acto
• 115 g sviesto
• 2 v.š. cukraus

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Sausoje keptuvėje paskrudinkite pankolio sėklas (~3 min.), kol pradės skleisti kvapą ir šokinėti. Atvėsinkite ir stambiai sumalkite.
2. Sumaišykite su džiovintu raudonėliu. Įtrinkite kiaulieną aliejumi, druska ir prieskonių mišiniu. Palikite 2 val. kambario temp. arba šaldytuve iki 2 dienų.
3. Padažas: mažame puode užvirkite čili, obuolių actą, sviestą ir cukrų. Maišykite, kol ištirps ir šiek tiek sutirštės (~5 min.). Pagardinkite druska, laikykite šiltai.
4. Paruoškite grilį vidutinei kaitrai. Kiaulieną dar kartą aptepkite aliejumi.
5. Kepkite mėsą, vartydami kas 5 min., ~35–45 min., kol pasieks 49–50 °C. Tada tepkite padažu ir kepkite dar 5–10 min., vartydami kas minutę, kol glazūra taps blizgi, o temperatūra pasieks 55 °C.
6. Leiskite mėsai pailsėti 30 min. Surinkite išsiskyrusias sultis ir supilkite į padažą, pavirkite.
7. Supjaustykite kiaulieną prieš pluoštą, patiekite su padažu šalia.

🍽️ Patiekimo idėjos

• Patiekite su šviežiomis salotomis ar keptomis daržovėmis.
• Glazūros padažą naudokite ir kaip mėsos padažą ant lėkštės.
• Tinka ir šiltas, ir kambario temperatūros.