Aštrios šonkauliukai su ananasų salsa

Ieškote įspūdingo patiekalo, kuris pavergtų tiek skonio receptorius, tiek žvilgsnį? Šie sultingi šonkauliukai su karibų prieskoniais ir gaivia ananasų salsa – tobula kombinacija! Lėtai kepti ant grotelių, glazūruoti saldžiarūgščiu ananasų padažu, jie tirpsta burnoje ir skleidžia nepakartojamą aromatą. Puikiai tiks vasaros vakarėliui ar savaitgalio grillui su draugais.

🛒 Ingredientai

• 1 didelis raudonas svogūnas (griežinėliais)
• 180 ml sojų padažo
• 180 ml augalinio aliejaus
• 120 ml obuolių acto
• 120 ml vandens
• 1 jalapeño (pjaustytas)
• 0.5 habanero pipiro
• 80 ml baltojo vyno acto
• 360 ml ananasų sulčių
• 50 g rudojo cukraus
• 0.5 ananaso (kubeliais)
• 1 mažas raudonas svogūnas (kubeliais)
• 3 jalapeño pipirai (kubeliais)
• 55 g raudonos paprikos (kubeliais)
• 8 g šviežių kalendrų
• 2 šaukštai rapsų aliejaus
• 1 laimo sultys
• 2 šaukštai česnako miltelių
• 2 šaukštai svogūnų miltelių
• 1 šaukštas kvapniųjų pipirų
• 1 šaukštas druskos
• 2 arbatiniai šaukšteliai muskato
• 2 arbatiniai šaukšteliai čili miltelių
• 2 arbatiniai šaukšteliai cinamono
• 2 arbatiniai šaukšteliai aitriosios paprikos
• 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų
• 2 šonkaulių juostos (apie 900 g kiekviena)

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Paruoškite marinatą: sumaišykite sojų padažą, aliejų, obuolių actą, vandenį, svogūną ir jalapeño. Atšaldykite, jei gaminate iš anksto.
2. Habanero actas: sumalkite habanero su vynuogių actu iki vientisos masės. Laikykite šaldytuve.
3. Ananasų glazūra: pavirkite ananasų sultis su ruduoju cukrumi, kol masė sumažės trečdaliu.
4. Ananasų salsa: sumaišykite visus ingredientus ir atšaldykite.
5. Sausas prieskonių mišinys: sumaišykite visus sausus prieskonius dubenėlyje.
6. Nuimkite membraną nuo šonkaulių nugarinės pusės. Įtrinkite prieskoniais. Sudėkite į kepimo indą ir užpilkite marinatu. Palikite marinuotis 6–24 val.
7. Išimkite šonkaulius iš marinato, nuvarvinkite ir patepkite habanero actu. Palikite kambario temp. 30 min.

8. Gaminimas ant grotelių:
• Anglinė kepsninė: paruoškite netiesioginei kaitrai (vandens indas centre, anglys šonuose). Kepkite 1.5–2 val.
• Dujinė kepsninė: išjunkite degiklį po mėsa, kepkite 1.5–2 val. ant vidutinės kaitros.

9. Kas 45 min. šonkaulius patepkite ananasų glazūra. Baigus kepti, leiskite pastovėti 5 min. Patiekite su ananasų salsa.

🍽️ Patiekimo idėjos

• Patiekite šonkaulius su kalendros lapeliais ir šviežia ananasų salsa.
• Puikiai dera su keptomis bulvytėmis arba šviežių daržovių salotomis.
• Tinka patiekti su šaltesniu šviesiu alumi ar gaiviu limonadu.