Korėjietiškos saldžios juodosios pupelės (Kong Jaban)

Šis korėjietiškas patiekalas – subtiliai saldžios, sojų padažu troškintos juodosios pupelės, puikiai tinkančios kaip užkandis, užtepėlė ar garnyras. Lengvai paruošiamos ir puikiai laikosi šaldytuve net dvi savaites!

🛒 Ingredientai

• 300 ml džiovintų juodųjų pupelių, perrinktų ir nuplautų
• 2 litrai dashi arba vandens (prireikus papildomai)
• 240 ml sojų padažo
• 150 g cukraus
• 2 šaukštai skrudinto sezamų aliejaus
• 1 šaukštas skrudintų sezamo sėklų

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Iš vakaro pupeles užmerkite į vandenį (vandens turi būti bent 8 cm virš pupelių) ir palikite šaldytuve 8–12 val.
2. Nusausinkite pupeles, sudėkite į puodą, užpilkite dashi arba vandeniu (apie 2 litrus) ir įpilkite sojų padažo.
3. Užvirkite ant vidutinės-aukštos kaitros, tada sumažinkite ir virkite ant silpnos ugnies 1 val., dažnai maišydami.
4. Kai skysčio sumažėja tiek, kad nebepadengia pupelių, maišykite dar dažniau, kad jos tolygiai troškintųsi.
5. Po valandos patikrinkite, ar pupelės minkštos, bet vis dar šiek tiek traškios. Jei dar kietos – įpilkite papildomai vandens ir virkite dar 15–20 min.
6. Kai pupelės tinkamos, įmaišykite cukrų, sezamų aliejų ir sezamo sėklas. Išmaišykite gerai.
Patarimas: cukrų dėkite tik pabaigoje – jei įdėsite anksčiau, pupelės sukietės atšaldytos.
7. Leiskite šiek tiek atvėsti, tada perkelkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve. Skanaus!

🍽️ Patiekimo idėjos

• Tradiciškai patiekiama šalta su šiltais ryžiais.
• Galima naudoti kaip garnyrą prie keptos žuvies ar tofu.
• Skani ir kaip baltymų turintis vegetariškas užkandis ar užtepėlė.