Lęšių mėsainiai su grybais ir jogurtiniu padažu

Šie vegetariški lęšių mėsainiai – sotūs, kvapnūs ir skanūs net mėsos mėgėjams! Derinyje su grybais, miso pasta ir rūkytos paprikos prieskoniu gaunasi intensyvaus skonio kotletai, o gaivus jogurto ir citrinos padažas – puikus kontrastas. Idealu sveikesniam savaitgalio pietų variantui ar lengvai vakarienei.

🛒 Ingredientai

• 1 stiklinė žalių prancūziškų arba rudų lęšių
• 120 ml pilno riebumo graikiško jogurto
• ¼ a.š. tarkuotos citrinos žievelės
• 1 v.š. šviežių citrinos sulčių
• 2 skiltelės česnako, smulkintos (padalinta)
• Druska pagal skonį
• 170 g smulkintų grybų (pvz., pievagrybių arba kreminių)
• 2 v.š. baltos miso pastos
• ¼ a.š. rūkytos paprikos
• 4 v.š. alyvuogių aliejaus (ar daugiau, jei reikia)
• 60 ml avižinių miltų arba įprastų miltų (priklausomai nuo konsistencijos)
• Pilno grūdo arba be gliuteno bandelės
• Daigai arba salotos, marinuoti agurkai – patiekimui

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Užvirkite lęšius dideliame puode su vandeniu (vanduo turi apsemti apie 10 cm). Virkite apie 10 min., kol suminkštės, bet neištyžta.
2. Nusausinkite ir palikite atvėsti bent 10 min.
3. Kol lęšiai vėsta, mažame dubenėlyje sumaišykite graikišką jogurtą, citrinos žievelę, sultis, pusę česnako ir druską pagal skonį.
4. Kitame dubenyje sutrinkite grybus, miso pastą, rūkytą papriką, likusį česnaką ir 2 šaukštus aliejaus.
5. Sudėkite lęšius į grybus ir viską gerai išmaišykite, dalį lęšių sutrinkite – turi likti ir sveikų grūdelių.
6. Įmaišykite miltus ir gerai išmaišykite – masė turi laikytis suspausta rankoje. Jei reikia, dėkite daugiau miltų.
7. Suformuokite 6 paplotėlius, maždaug 2 cm storio.
8. Įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus nelimpančioje keptuvėje. Apkepkite 3 paplotėlius po 3 min. iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus. Kartokite su likusiais.
9. Perpjaukite bandeles ir patepkite jas jogurtiniu padažu. Įdėkite paplotėlį, daigus, salotą, marinuotą agurką ir uždenkite antra bandele.

🍽️ Patiekimo idėjos

• Patiekite su salotomis arba saldžių bulvių fri.
• Jogurtinį padažą galima papildyti mėtomis ar krapais.
• Paplotėlius galite naudoti ir be bandelių – kaip vegetariškus kotletus šalia garnyro.