Vasaros pomidorų ir rikotos pyragas su avižiniu pagrindu

Šis pyragas – tikra vasaros šventė! Traškus avižinis pagrindas, lengvai citrusinė rikota ir sultingi paveldimi pomidorai susijungia į elegantišką, bet lengvai paruošiamą patiekalą. Patiekite kaip užkandį, pietų akcentą ar piknikų karalių!

🛒 Ingredientai

• 90 g avižinių dribsnių
• 50 g baltųjų chia sėklų
• 0,5 arbatinio šaukštelio smulkios druskos
• 140 g pilno grūdo speltų miltų
• 60 g maltų migdolų (migdolų miltų)
• 80 ml švelnaus alyvuogių aliejaus
• 60 ml vandens
• 240 g šviežios rikotos
• 2 arbatiniai šaukšteliai tarkuotos citrinos žievelės
• 40 g tarkuoto parmezano
• Jūros druska ir šviežiai malti pipirai
• 400 g įvairiaspalvių pomidorų, supjaustytų
• 10 g šviežių baziliko lapelių
• Alyvuogių aliejus apšlakstymui

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Į virtuvinį kombainą sudėkite avižas, chia sėklas ir druską – sumalkite iki smulkių trupinių (apie 1 min.).
2. Įmaišykite speltų miltus ir migdolų miltus, dar kartą trumpai sumaišykite.
3. Kitame indelyje sumaišykite aliejų su vandeniu. Supilkite mišinį į kombainą ir plakite, kol susidarys biri, bet lipni tešla.
4. Tešlą šaukštu dėkite į 24 cm skersmens kepimo formą su išimamu dugnu. Pirštais tolygiai paskleiskite ant dugno ir šonų. Subadykite pagrindą šakute.
5. Kepkite 20 min., kol šiek tiek pagels. Leiskite pilnai atvėsti ir atsargiai išimkite iš formos.

6. Kol kepinys vėsta, dubenyje sumaišykite rikotą, tarkuotą citrinos žievelę, parmezaną, druską ir pipirus.
7. Ant atvėsusio pagrindo paskleiskite rikotos masę. Viršų išdėliokite supjaustytus pomidorus ir baziliką.
8. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais, supjaustykite gabalėliais ir patiekite!

🍽️ Patiekimo idėjos

• Patiekite kambario temperatūros su stikline šalto balto vyno.
• Puikiai tinka prie žaliųjų salotų ar šviežios duonos.
• Galima naudoti ir mažus keksiukų formos pagrindėlius individualiems pyragėliams.