Šis pyragas – tarsi šiluma ant lėkštutės. Drėgnas, aromatingas ir subtiliai saldus, pagardintas džiovintomis raudonosiomis datulėmis bei padengtas šilto karamelinio glaisto sluoksniu. Tobulas prie puodelio arbatos ar kavos.
🛒 Ingredientai
• 85 g sviesto (kambario temperatūros) + papildomai formai
• 170 g džiovintų raudonųjų datulių, stambiai sukapotų (apie 2 stiklinės)
• 0,5 arbatinio šaukštelio sodos
• 156 g kvietinių miltų
• 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
• 1 arbatinis šaukštelis druskos
• 150 g cukraus
• 0,5 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
• 2 dideli kiaušiniai
• 4 papildomos raudonosios datulės, pjaustytos
• 60 ml riebios grietinėlės
• 60 g sviesto
• 50 g rudojo cukraus
• 0,5 arbatinio šaukštelio druskos
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Kepimo formą (23 cm skersmens su nuimamu kraštu) patepkite sviestu.
2. Mažame puode užvirkite smulkintas datules, sodą ir 180 ml vandens, nuolat maišydami. Sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie 3 min., kol vanduo beveik išgaruos. Atvėsinkite.
3. Atskirame dubenyje persijokite miltus, įmaišykite kepimo miltelius ir druską.
4. Kitame dubenyje elektriniu plakikliu plakite cukrų, vanilę ir kambario temperatūros sviestą (85 g) apie 3 min., kol taps puru.
5. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami. Plakite dar 3 min., kol masė taps lengva.
6. Sumažinkite greitį, įdėkite pusę miltų mišinio, sumaišykite. Įmaišykite atvėsusias datules, tuomet likusius miltus.
7. Supilkite tešlą į formą, išlyginkite ir kepkite 25–30 min., kol vidus bus iškepęs.
8. Kol pyragas kepa – paruoškite glaistą. Supjaustykite likusias datules juostelėmis, užpilkite verdančiu vandeniu (120 ml), pamirkykite.
9. Kitame puode šildykite grietinėlę, sviestą, rudąjį cukrų ir druską apie 5 min., kol sviestas ištirps ir masė pradės tirštėti.
10. Pavirkite dar 5 min., kol šiek tiek sutirštės. Atvėsinkite 15 min., kol taps tirštas, bet dar pilamas.
11. Išimkite pyragą iš formos, padėkite ant lėkštės. Išdėliokite datulių juosteles kaip rato stipinus.
12. Užpilkite šiltą glaistą taip, kad jis varvėtų per kraštus. Atvėsinkite iki kambario temperatūros prieš pjaustydami.
🍽️ Patiekimo idėjos
• Patiekite su puodeliu juodos arbatos arba šiltu pienu.
• Skanaus tiek šilto, tiek atvėsusio – galima laikyti kelias dienas sandariame inde.
• Papildomai galima užberti šiek tiek skrudintų riešutų ar pabarstyti jūros druskos dribsniais.