Rūkytos šonkauliukai su hikorijos dūmais ir naminiu BBQ padažu

Tai tikri šonkauliukai iš svajonių – sultingi, lėtai kepti virš hikorijos dūmų, giliai įsigėrę prieskonių mišinio, ir apšlakstyti naminiu saldžiarūgščiu glazūros padažu. Tobulas pasirinkimas grilio meistrams ar šventinėms vakarienėms su šeima ir draugais.

🛒 Ingredientai

• 5 v. š. rudojo cukraus
• 3 v. š. druskos
• 2 v. š. saldžios rūkytos paprikos
• 4 a. š. ancho čili miltelių
• 1 v. š. paprikos
• 1 v. š. svogūnų miltelių
• 1 v. š. juodųjų pipirų
• 2 a. š. džiovintų čiobrelių
• 6 šonkaulių juostos (apie 2,7 kg)
• 4 riekės hikorijos malkų arba 1 l hikorijos drožlių (mirkyti 2 val.)
• 185 ml obuolių sidro
• 125 ml kečupo
• 3 v. š. raudonojo vyno acto
• 1 v. š. Dižono garstyčių
• 2 a. š. šviesaus sojų padažo
• 1 a. š. Worcestershire padažo
• 1 a. š. melasos
• 0,5 a. š. ancho čili miltelių
• 0,5 a. š. maltų kumino sėklų
• 0,5 a. š. smulkinto česnako
• 0,25 a. š. juodųjų pipirų

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Paruoškite sauso marinato mišinį: sumaišykite rudąjį cukrų, druską, rūkyta ir paprastą papriką, ancho čili miltelius, svogūnų miltelius, pipirus ir džiovintą čiobrelį.
2. Nuimkite membraną nuo šonkaulių nugarinės pusės (naudokite rankšluostį arba žnyples).
3. Įtrinkite sausu mišiniu visus šonkaulius, stipriai įspausdami. Sudėkite į specialų šonkaulių stelažą (jei turite).
4. Įkaitinkite grilį netiesioginiam kepimui (120–150 °C). Anglinėje kepsninėje – dėkite hikorijos malkų ant žarijų. Dujinėje – suvyniokite drožles į foliją ir dėkite ant įkaitintos pusės.
5. Šonkaulius dėkite kuo toliau nuo tiesioginės kaitros, su kaulais į šilumos pusę. Uždarykite dangtį, palikite 2 val.
6. Tuo metu virkite BBQ padažą: puode sumaišykite sidrą, kečupą, actą, garstyčias, sojų padažą, Worcestershire, melasą, prieskonius ir česnaką. Virkite 20–30 min., kol sutirštės.
7. Įkaitinkite naują anglių partiją, jei reikia, dėkite likusias malkas/drožles. Griliuokite dar 2 val., tikrinkite kaitrą kas valandą.
8. Paskutinę valandą stebėkite šonkaulių mėsą – kai pradeda trauktis nuo kaulo, jie beveik paruošti.
9. Paskutinėmis 5–10 min. aptepkite BBQ padažu ir grąžinkite trumpam ant grotelių.
10. Leiskite pailsėti 10 min. po folija prieš pjaustydami.
Patarimas: jei neturite grilio – šonkaulius galite kepti orkaitėje 140 °C, naudodami dūmų skystį arba medžio drožles folijoje.

🍽️ Patiekimo idėjos

• Patiekite su kukurūzų burbuolėmis, saldžiomis bulvėmis ar kopūstų salotomis.
• Liko padažo? Naudokite vištienai ar kaip sumuštinių ingredientą.
• Skanaus su šalta alaus taure arba šalta sidro stikline.