Aštrūs užkepti makaronai su čederiu ir brokoliniais kopūstais

Aštrūs užkepti makaronai su čederiu ir brokoliniais kopūstais

Sotus, kreminis, sūrus ir šiek tiek aštrus – šis makaronų apkepas taps tavo vakarienės gelbėtoju. Čederis, raudonųjų pipirų dribsniai ir švelniai kartūs brokoliniai kopūstai sukuria tikrą skonio šventę. Tobulai tinka rudens ar žiemos vakarams!

🛒 Ingredientai

Druska (virimui ir prieskoniui),
450 g rigatoni, ziti arba fusilli makaronų,
8 šaukštai alyvuogių aliejaus (padalinta),
3 dideli porai (tik baltoji ir šviesiai žalia dalis), supjaustyti plonais pusmėnuliais,
Juodieji pipirai (pagal skonį),
1 a.š. (ar daugiau) aitriųjų pipirų dribsnių,
2 pundeliai broccoli rabe arba 3 pundeliai baby broccolini, susmulkinti,
240 ml grietinėlės,
340 g tarkuoto aštraus baltojo čederio sūrio (apie 3 stiklinės), padalinta,
1 stiklinė smulkintų svogūnų laiškų (padalinta),
1 stiklinė šviežių džiūvėsėlių arba panko

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Įkaitink orkaitę iki 220°C. Dideliame puode užvirink vandenį, gausiai pasūdyk ir išvirk makaronus iki „al dente“ būsenos – apie 2 minutėmis trumpiau nei nurodyta ant pakuotės. Nukošk, pasilik apie 240 ml virimo vandens.
2. Kol verda makaronai, į didelį, storadugnį puodą supilk 5 šaukštus alyvuogių aliejaus ir įkaitink. Sudėk supjaustytus porus, pagardink druska, pipirais ir kepink, kol suminkštės ir pradės ruduoti – apie 8–10 minučių.
3. Įmaišyk aitriųjų pipirų dribsnius. Po to palaipsniui sudėk smulkintus brokolinius kopūstus (broccoli rabe ar baby broccolini), maišydamas leisk kiekvienai porcijai suminkštėti prieš dedant kitą. Viską kepink dar 2 minutes, kol daržovės taps ryškiai žalios ir suglebs.
4. Nukelk nuo ugnies. Į tą patį puodą suberk išvirtus makaronus, įpilk grietinėlės, 3/4 sūrio kiekio, pusę svogūnų laiškų ir rezervuotą virimo vandenį. Gerai išmaišyk. Pagardink druska, pipirais ir dar šiek tiek aitriųjų pipirų dribsnių, jei mėgsti aštriau.
5. Mišinį supilk į 3 litrų talpos kepimo indą (arba naudok tą patį puodą, jei jis tinkamas orkaitei).
6. Vidutinėje dubenėlėje sumaišyk džiūvėsėlius su likusiais 3 šaukštais aliejaus, druska ir pipirais. Pabarstyk makaronų viršų. Ant viršaus tolygiai paskleisk likusį sūrį.
7. Kepk 30–35 min., kol viskas burbuliuos, o viršus bus gražiai apskrudęs. Leisk šiek tiek atvėsti.
8. Prieš pat patiekdama pabarstyk likusiais svogūnų laiškais.

🍽️ Patiekimo idėjos

Patiekite su žaliomis salotomis arba marinuotomis daržovėmis šalia. Likusius makaronus galima pašildyti keptuvėje su trupučiu vandens ar grietinėlės.