Stipraus skonio brokoliai su ančiuviais ir parmezanu

Stipraus skonio brokoliai su ančiuviais ir parmezanu

Šie brokoliai – toli gražu ne paprasti garuose virti žaliukai. Čia – galingas skonių derinys: apskrudęs brokolis, salstelėjęs svogūnas, aitrus česnakas, intensyvūs ančiuviai ir užbaigimui – parmezano lietus. Puikus garnyras arba net pagrindinis patiekalas su duona ar makaronais.

🛒 Ingredientai

450 g brokolių (1 didelis arba 2 vidutiniai),
5 šaukštai alyvuogių aliejaus,
Druska pagal skonį,
1 nedidelis raudonasis svogūnas, supjaustytas išilgai (~1 cm storio griežinėliais),
4 česnako skiltelės, supjaustytos,
6 aliejuje konservuoti ančiuviai,
30 g smulkiai tarkuoto parmezano,
Citrinos skiltelės patiekimui

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Nupjaukite tik pačią brokolio stiebo apačią. Nuo viso stiebo (iki pat žiedynų) nulupkite kietą žievę.
2. Pradėkite pjaustyti brokolį nuo stiebo galo 45° kampu – apie 2 cm storio riekėmis. Kai pasieksite žiedynus, išardykite juos rankomis į vieno kąsnio dydžio gabaliukus (taip išvengsite trupinių visoje virtuvėje).
3. Didelėje keptuvėje (kurią galima dėti į orkaitę) įkaitinkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus ant vidutinės–stiprios ugnies, kol aliejus pradės žvilgėti. Sudėkite brokolius, pasūdykite ir kepkite maišydami ~3 min., kol šiek tiek apskrus. Perkelkite į lėkštę. Keptuvę nuvalykite popieriniu rankšluosčiu.
4. Į tą pačią keptuvę įpilkite likusius 2 šaukštus aliejaus. Sudėkite svogūną ir česnaką, kepkite maišydami ~3 min., kol svogūnas suminkštės. Sudėkite ančiuvius ir maišykite, kol jie visiškai suirs, o česnakas ims ruduoti (~2 min).
5. Sudėkite brokolius atgal į keptuvę, apvoliokite juos aliejuje ir skoniuose. Perkelkite visą keptuvę į orkaitę ir kepkite 20–25 min., kol brokoliai suminkštės ir apskrus.
6. Ištraukite (atsargiai – rankena karšta!), apibarstykite tarkuotu parmezanu. Patiekite su citrinos skiltelėmis šalia.

🍽️ Patiekimo idėjos

Tinka kaip garnyras prie keptos žuvies ar vištienos, bet gali būti ir vegetariškas pagrindinis su duona, kruopomis ar makaronais. Papildomai galima užlašinti citrinos sulčių ar šlakelį balzaminio acto.