Tropikų įkvėptas daržovių pyragas – spalvingas, sotus ir skoniais trykštantis patiekalas, kuris puikiai tinka savaitgalio pietums. Kremiškas vidus, sūrio sluoksniai ir traški kukurūzinė plutelė – tobula harmonija.
🛒 Ingredientai
1 šaltas sviesto gabalėlis (113 g),
180 g kvietinių miltų + šiek tiek kočiojimui,
60 g kukurūzų miltų,
½ a.š. jūros druskos,
80 g tarkuoto parmezano,
2 v.š. alyvuogių aliejaus,
2 skiltelės česnako,
1 mažas geltonas svogūnas,
2 v.š. raudonosios paprikos,
1–2 Scotch Bonnet aitriosios paprikos,
2 v.š. šviežio čiobrelio,
2 svogūnų laiškai,
4 stiklinės kalalų (arba špinatų),
120 ml riebios grietinėlės,
2 stiklinės prinokusių plantanų (kubeliais),
½ stiklinės konservuotų kukurūzų,
2 v.š. kalendros,
1 v.š. sviesto,
60 ml balto sauso vyno,
120 ml pieno,
8 oz (225 g) mocarelos,
120 g ožkos sūrio,
1 kiaušinis (aptepimui)
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Paruoškite tešlą: šaltą sviestą supjaustykite mažais kubeliais. Miltus, kukurūzų miltus ir druską sumaišykite dubenyje ar kombaine, sudėkite sviestą ir pulsuokite, kol masė primins smėlį. Suberkite pusę tarkuoto parmezano ir įpilkite šalto vandens po truputį, kol tešla susijungs. Nesuminkykite per ilgai. Įvyniokite į plėvelę ir atšaldykite bent 20 min.
2. Įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus keptuvėje, suberkite pusę česnako, svogūno, paprikos, aitriąsias paprikas, čiobrelį ir svogūnų laiškus. Kepkite ~5 min., tada sudėkite kalalų lapus ir troškinkite dar 8 min., kol suminkštės. Supilkite ¼ stiklinės grietinėlės, išmaišykite, leiskite atvėsti. Pagardinkite druska ir pipirais.
3. Kitoje keptuvėje su likusiu aliejumi pakepinkite likusius svogūnus, česnaką ir paprikas ~1 min., tada sudėkite plantanus. Kepkite dar 5 min., tada įmaišykite kukurūzus, kalendrą ir ¼ stiklinės grietinėlės. Pagardinkite druska ir pipirais.
4. Padažas: ištirpinkite sviestą, įdėkite svogūnų laišką, įpilkite vyno ir leiskite nugaruoti. Supilkite likusią grietinėlę, pieną, įdėkite čiobrelį ir sūrį, pavirkite 5 min. iki sutirštės.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C. ⅔ tešlos iškočiokite ir išklokite kepimo indą (20 cm skersmens). Dėliokite sluoksnius: pusę plantanų, pusę mocarelos, parmezano, kalalo mišinio, ožkos sūrio, vėl kartokite. Užpilkite paruoštu padažu.
6. Iškočiokite likusią tešlą ir uždenkite viršų. Suspauskite kraštus, išpjaukite X formos angą centre, aptepkite plaktu kiaušiniu, pabarstykite likusiu parmezanu. Šaldykite 20 min., tada kepkite 30–35 min. iki auksinės spalvos. Leiskite atvėsti 10 min. prieš patiekiant.
🍽️ Patiekimo idėjos
Patiekite šiltą su šviežių žalumynų salotomis arba lengvu mangų čatniu. Tinka ir šaltas – idealiai tinka pietų dėžutei ar piknikui.