Egusi troškinys – vienas iš ikoninių Vakarų Afrikos patiekalų, kur aliejingų melionų sėklų pagrindas susijungia su ryškiu palmių aliejaus, ožkienos ir prieskonių skoniu. Tirštas, maistingas ir labai išraiškingas – tobulas patiekalas šildančiai vakarienei.
🛒 Ingredientai
4 stiklinės smulkintų svogūnų,
2 v.š. smulkinto česnako,
2 pomidorai, supjaustyti,
2 v.š. smulkinto imbiero,
1 a.š. smulkinto Scotch Bonnet čili pipiro (ar kito aštraus),
1 stiklinė raudonojo palmių aliejaus,
2 stiklinės maltų egusi (melionų) sėklų,
1 a.š. krevečių miltelių,
3 „Maggi“ kubeliai,
1/4 a.š. džiovintų iru (fermentuotų pupelių) miltelių,
2 litrai vištienos sultinio,
450 g ožkienos mentės, supjaustytos gabalėliais,
Druska pagal skonį,
2 v.š. rapsų aliejaus,
2 stiklinės špinatų arba moliūgų lapų (nusausintų)
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite raudonųjų palmių aliejų. Sudėkite svogūnus, česnakus, pomidorus, imbierą ir čili pipirą. Kepkite apie 10 min., kol daržovės suminkštės ir taps permatomos.
2. Į puodą suberkite maltas egusi sėklas ir kepkite jas aliejuje dar 10 min., kol jos šiek tiek paskrus.
3. Įberkite krevečių miltelius, sutrintus Maggi kubelius, iru miltelius ir užpilkite vištienos sultiniu. Leiskite viskam troškintis apie 30 min.
4. Tuo metu kitoje keptuvėje įkaitinkite rapsų aliejų. Ožkieną pabarstykite druska ir apskrudinkite visus paviršius, apie 7 min.
5. Perkelkite apskrudintą mėsą į troškinį ir kartu troškinkite dar apie 1 val., kol mėsa taps minkšta ir sultinga.
6. Paskutines 20 min. į puodą sudėkite moliūgo lapus ar špinatus. Troškinys turi būti tirštas, kvapnus ir sodrus. Pabaigoje paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite druska.
7. Patiekite su fufu ar trintomis jamo bulvėmis (pounded yam).
🍽️ Patiekimo idėjos
Patiekite su fufu (fermentuotų miltų koše) arba trintomis jamo bulvėmis. Tinka ir su paprasta balta koše ar net virtais ryžiais. Troškinys turėtų būti tirštas ir aromatingas – idealiai tinka šeimos vakarienei.