Aštrios krevečių ir makaronų salotos su žalumynais

Aštrios krevečių ir makaronų salotos su žalumynais

Šios ryškios ir gaivios salotos – lyg kelionė į pietryčių Aziją. Aštrios, rūgščios, traškios ir tuo pačiu švelnios. Puikiai tinka vasaros vakarienei, pietums ar svečių stalui. Lengva, bet labai skoninga.

🛒 Ingredientai

80 ml šviežių laimo sulčių,
2 a.š. medaus,
1 serrano čili (arba mažesnis raudonas čili), labai plonai supjaustytas,
2–3 cm ilgio imbiero gabaliukas, nuluptas ir smulkiai tarkuotas,
1 česnako skiltelė, smulkiai tarkuota,
1 v.š. + 1,5 a.š. žuvies padažo,
4 v.š. alyvuogių aliejaus,
Druska pagal skonį,
450 g krevečių (nulupų, išvalytų),
170 g stiklo (bean thread) makaronų,
1 ilgas agurkas (be sėklų), supjaustytas plonai,
1/2 stiklinės skrudintų sūdytų žemės riešutų, susmulkintų,
1 stiklinė šviežių baziliko lapelių

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite laimo sultis ir medų, kol medus visiškai ištirps. Įmaišykite plonai pjaustytą čili, tarkuotą imbierą ir česnaką, žuvies padažą bei 3 šaukštus alyvuogių aliejaus. Pagardinkite žiupsneliu druskos – tai jūsų salotų padažas.
2. Į vidutinį dubenį įdėkite krevetes, užpilkite 2 šaukštais paruošto padažo, išmaišykite ir palikite pasimarinuoti 10 min.
3. Tuo metu išvirkite stiklo (bean thread) makaronus pagal pakuotės instrukciją. Nukoškite ir perkelkite į dubenį su likusiu padažu. Sudėkite agurkus, 1/4 puodelio smulkintų žemės riešutų ir gerai išmaišykite.
4. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Krevetes nusausinkite ir pabarstykite druska. Kepkite 4–5 min., kol apskrus ir taps rausvos. Neperkepkite!
5. Sudėkite karštas krevetes į dubenį su makaronais. Įmeskite baziliko lapus (galima perplėšti per pusę) ir viską dar kartą lengvai išmaišykite.
6. Patiekdami salotas pabarstykite likusiais smulkintais žemės riešutais. Valgykite šiltas arba kambario temperatūros.

🍽️ Patiekimo idėjos

Patiekite su laimo skiltelėmis ir papildomais čili griežinėliais. Tinka ir šiltos, ir šaltos. Norint daugiau sočumo – galima papildyti avokado ar tofu gabaliukais.