Šie Irano įkvėpti kukuliai su pistacijomis ir granatų glazūra – tikra skonio fiesta. Saldžiarūgštis padažas, sultinga kalakutiena, kvapnūs žalumynai ir traškios granatų sėklos – viskas telpa į vieną mažą, bet įsimintiną kąsnį.
🛒 Ingredientai
1 didelis svogūnas,
180 g žalių pistacijų branduolių,
15 g džiūvėsėlių,
250 g kapotų petražolių,
85 g šviežio peletrūno (arba 2 šaukštai džiovinto),
85 g kapotos kalendros,
1 šaukštas laimo sulčių,
1 a.š. aitriosios paprikos dribsnių,
1 a.š. maltų juodųjų pipirų,
1 šaukštas kumino,
2 a.š. druskos,
900 g kalakutienos faršo,
1 kiaušinis,
1/2 stiklinės alyvuogių aliejaus (tepimui),
180 ml granatų melasos,
60 ml vynuogių melasos,
60 ml granatų sulčių,
1 a.š. druskos,
1/2 a.š. juodųjų pipirų,
1/2 a.š. aitriosios paprikos,
150 g granatų sėklų,
Lavašas, salotų lapai ir šviežias bazilikas – patiekimui (nebūtina)
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Į virtuvinį kombainą sudėkite svogūną, pistacijas, džiūvėsėlius, petražoles, tarkuotą peletrūną, kalendrą, laimo sultis, aitriąją papriką, juoduosius pipirus, kumino miltelius ir druską. Pulsuokite, kol gausite grūdėtą žalią masę.
2. Masę perkelkite į didelį dubenį, sudėkite kalakutieną ir kiaušinį. Lengvai minkykite rankomis, kol viskas susijungia, bet nepermaišykite. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą bent 10 min. (galima laikyti iki 24 val.).
3. Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C. Plačią kepimo formą (30×35 cm) gausiai patepkite aliejumi.
4. Iš šaltos masės formuokite graikinio riešuto dydžio kukulius (~1,5 šaukšto), naudodami ledų šaukštą. Dėkite į kepimo formą ir patepkite likusiu aliejumi. Kepkite 15 min., kol apačia lengvai apskrus.
5. Tuo metu dubenyje sumaišykite granatų melasą, vynuogių melasą, granatų sultis, druską, pipirus ir aitriąją papriką – tai bus glazūra.
6. Išimkite kukulius, tolygiai apšlakstykite glazūra ir kepkite dar 5 min., kad skoniai susijungtų.
7. Patiekdami pabarstykite granatų sėklomis. Rekomenduojama valgyti įvyniotus į lavašą su šviežia baziliko šakele ar salotų lapu.
🍽️ Patiekimo idėjos
Patiekite kaip užkandį arba pagrindinį patiekalą. Įvyniokite į lavašą su žolelėmis arba dėkite ant ryžių. Puikiai dera su jogurtiniu padažu arba šviežiomis daržovėmis.