Kepta žuvis su sumaku ir šafrano kinoa

Kepta žuvis su sumaku ir šafrano kinoa

Subtilus Vidurio Rytų įkvėptas patiekalas: kvapni šafrano kinoa, sultinga žuvis su sumako prieskonių pluta ir gaivus žolelių padažas. Elegantiška vakarienė, kuri lengvai paruošiama ir atrodo įspūdingai.

🛒 Ingredientai

540 g kinoa,
950 ml vandens,
2 a.š. druskos,
60 ml alyvuogių aliejaus,
1/4 a.š. maltų šafrano siūlelių,
1 a.š. maltų kardamono sėklų,
1 a.š. maltų juodųjų pipirų,
1 a.š. ciberžolės,
1/4 stiklinės sumako prieskonių,
4 žuvies filė (lašiša, šamas ar pan., ~900 g),
2 š. alyvuogių aliejaus + 2 š. laimo sulčių (tepimui),
55 g graikinių riešutų, stambiai kapotų,
85 g šviežio baziliko,
85 g šviežios kalendros,
85 g šviežios mėtos,
2 skiltelės česnako, smulkintos,
2 š. laimo sulčių,
1/2 a.š. druskos,
1/2 a.š. pipirų,
60 ml alyvuogių aliejaus

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Kinoa suberk į smulkų sietelį ir perplauk šaltu vandeniu, kad pašalintum kartumą.
2. Į didelį puodą supilk kinoa, vandenį, 2 a.š. druskos, alyvuogių aliejų ir šafraną. Trumpai pamaišyk (apie 1 min.), kol druska ištirps. Užvirink, tada sumažink ugnį, uždenk ir virk 30 min. Nemaišyk virimo metu. Po to purenk šakute ir atidėk.
3. Mažame dubenėlyje sumaišyk visus sumako mišinio ingredientus: kardamoną, druską, pipirus, ciberžolę ir sumaką. Atidėk.
4. Žuvies filė (lašišos, šamo ar kitos) išklok ant kepimo popieriaus oda žemyn. Abi puses patepk alyvuogių aliejaus ir laimo sulčių mišiniu. Tada gausiai pabarstyk sumako prieskonių mišiniu. Uždenk plėvele ir dėk į šaldytuvą 15 min. – 1 valandai.
5. Prieš kepimą įkaitink orkaitę iki 230 °C. Nuimk plėvelę ir kepk žuvį 15–20 min., kol pilnai iškeps.
6. Kol žuvis kepa, sumaišyk visus žolelių padažo ingredientus: kapotus riešutus, baziliką, kalendrą, mėtas, česnaką, laimo sultis, druską, pipirus ir alyvuogių aliejų.
7. Išimk žuvį iš orkaitės ir ant kiekvienos filė uždėk po šaukštą žolelių padažo. Patiek su šafrano kinoa šalia.

🍽️ Patiekimo idėjos

Patiekite lėkštėje su kinoa kaip pagrindu, žuvimi viršuje ir šaukštu žolelių padažo. Galite papuošti šviežiomis mėtomis, laimo skiltelėmis ar pabarstyti granatų sėklomis dėl spalvos.