Tai ryškus, kvapnus ir egzotiškas patiekalas, kuris pakylėja visą vakarienės patirtį – žuvis padengta saldžiarūgšte tamarindo glazūra, apibarstyta traškintais svogūnais, kokosais ir aitriosiomis paprikomis. Tikra skonio kelionė į pietryčių Aziją – tiesiai nuo kepimo skardos į širdį.
🛒 Ingredientai
120 ml nesaldinto tarkuoto kokoso,
3 šaukštai kokosų arba neutralaus aliejaus (pvz., vynuogių kauliukų),
2 vidutiniai šalotiniai svogūnai, supjaustyti žiedais,
Druska,
5 cm imbiero šaknies, supjaustytas plonomis juostelėmis,
4 česnako skiltelės, susmulkintos,
1 šaukštas dvigubai koncentruotos pomidorų pastos,
60 ml tamarindo koncentrato,
2 šaukštai medaus,
1 šaukštas mažo druskingumo sojų padažo,
2 juodadugnės arba ešerio žuvys (po 700–900 g, su galva), išvalytos,
3 tajų ar 2 serrano čili pipirai, plonai pjaustyti,
1 stiklinė mėtų lapelių,
Laimo skiltelės patiekimui
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Sausoje vidutinio dydžio keptuvėje ant vidutinės ugnies apkepink tarkuotą kokosą, kol taps auksinis ir kvapnus (apie 5–7 min). Nuimk nuo ugnies ir suberk į atskirą dubenėlį.
2. Keptuvę nusausink. Įpilk kokosų ar neutralaus aliejaus, suberk šviežiai pjaustytus svogūnėlius. Kepink maišydamas, kol jie taps auksiniai ir traškūs (8–10 min). Išimk kiaurasamčiu ir padėk ant popierinio rankšluosčio, pabarstyk druska.
3. Į likusį aliejų įdėk imbierą ir česnaką, kepink ~4 min., kol truputį paruduos. Įmaišyk pomidorų pastą ir kepk dar 2 min., kol spalva patamsės.
4. Įpilk tamarindo koncentrato, medaus, sojų padažo, gerai išmaišyk ir šiek tiek pavirk, kol gausis vientisa, lipni glazūra. Nukelk nuo ugnies, paragauk, jei reikia – pagardink druska.
5. Įkaitink orkaitę iki 220 °C, groteles padėk viršutinėje trečiojoje orkaitės dalyje. Žuvį nusausink, įpjauk skersai kas 5 cm abiejose pusėse (iki pat kaulų) – tai padės tolygiai iškepti. Dėk ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
6. Žuvį pabarstyk druska. Aptepk pusę glazūros (be česnako ir imbiero) iš abiejų pusių. Kepk 8–10 min., tada aptepk likusia glazūra ir kepk dar 8–10 min., kol žuvis lengvai skyla šakute.
7. Dėk žuvis ant serviravimo lėkštės, pabarstyk skrudintu kokosu, keptais svogūnėliais, griežinėliais pjaustytu čili ir mėtų lapeliais. Patiek su laimo skiltelėmis.
🍽️ Patiekimo idėjos
Patiekite su lipniais ryžiais arba jazmininiais ryžiais. Šalia galima pridėti traškių daržovių salotų arba agurkų ir mėtų garnyrą. Glazūra tinka ir ant keptų krevečių ar tofu.