- 3 vntVištienos krūtinėlė
- 250 gPievagrybiai
- 1 vntSvogūnas
- 3 SkiltelėsČesnakai
- 1 šaukštelisGarstyčios
- 1 ŠaukštelisDžiovinti čiobreliai
- 250 mlGrietinėlė
- 250 mlVištienos sultinys
- 2 ŠaukštaiAlyvuogių aliejus
- 2 ŠaukštaiSviestas
- 1 ŠaukštasKukurūzų krakmolas
- 35 gKvietiniai miltai
Vištienai:
-
3 vištienos krūtinėlės be odos
-
35 g kvietinių miltų
-
1/2 šaukštelio druskos
-
1/2 šaukštelio grūstų juodųjų pipirų
-
2 šaukštai alyvuogių aliejaus (kepimui)
Padažui:
-
2 šaukštai sviesto
-
250 g pievagrybių (pjaustytų griežinėliais)
-
1 didelis svogūnas (smulkintas)
-
3 česnako skiltelės (sutrintos)
-
250 ml vištienos sultinio
-
250 ml 36 % riebumo grietinėlės
-
1 šaukštelis garstyčių
-
1 šaukštelis džiovintų čiobrelių
-
1 šaukštas kukurūzų krakmolo
-
1/4 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių (nebūtina)
-
Žiupsnis druskos ir pipirų pagal skonį
- 1Paruošk vištieną
Vištienos krūtinėles gerai nusausink popieriniu rankšluosčiu – taip mėsa kepdama geriau apskrus ir neišleis per daug vandens. Pabarstyk iš abiejų pusių druska ir pipirais.
Patarimas: Jei krūtinėlės labai storos, perpjauk jas pusiau – tai padės iškepti tolygiau. - 2Apvoliok miltuose
Į lėkštę įberk miltų ir kiekvieną vištienos gabalą iš abiejų pusių švelniai apvoliok. Miltų sluoksnis turėtų būti plonas – tik kad šiek tiek apsiveltų.
Patarimas: Nupurtyk miltų perteklių – kitaip kepdama vištiena gali prisvilti arba miltai taps gumulėliais padaže. - 3Kepk vištieną
Įkaitink keptuvę (geriausia storadugnę ar ketaus) su alyvuogių aliejumi ant vidutinės ugnies. Dėk apvoliotas krūtinėles ir kepk 4–5 minutes, kol apatinė pusė gražiai apskrus. Apversk ir kepk dar 3–4 minutes.
Patarimas: Jei naudoji mėsos termometrą, vidinė temperatūra turėtų pasiekti 72 °C.
Iškeptą vištieną išimk į lėkštę, uždenk dangčiu ar kita lėkšte, kad neprarastų šilumos. - 4Kepk pievagrybius
Į tą pačią keptuvę įdėk sviestą. Kai jis ištirps, sudėk pjaustytus pievagrybius. Kepk maišydamas 6–8 minutes, kol grybai nugarins skystį ir pradės šiek tiek ruduoti.
Patarimas: Nedėk visų grybų vienu metu, jei keptuvė maža – kepk dviem partijom, kad jie keptų, o ne troškintųsi. - 5Pridėk svogūną ir česnaką
Kai grybai apskrudę, suberk smulkintą svogūną. Kepk dar 3–4 min, kol svogūnas suminkštės ir taps permatomas. Galiausiai įdėk smulkintą česnaką ir pakepink tik 30–60 sekundžių – neleisk jam paruduoti, nes taps kartus.
- 6Supilk skysčius ir prieskonius
Įpilk vištienos sultinį ir grietinėlę. Pridėk garstyčias, džiovintus čiobrelius, žiupsnį druskos ir pipirų, taip pat aitriuosius dribsnius, jei mėgsti lengvą aštrumą. Leisk padažui užvirti, tada sumažink ugnį ir pavirk 5 min, kol padažas šiek tiek sutirštės.
Patarimas: Jei grietinėlė pradeda „skiltis“, reiškia karštis per didelis – sumažink liepsną. - 7Tirštink padažą
Puodelyje sumaišyk šaukštą kukurūzų krakmolo su keliais šaukštais karšto padažo (ne iš čiaupo – iš keptuvės). Gerai išmaišyk, kad neliktų gumuliukų, ir supilk atgal į keptuvę.
Patarimas: Padažas sutirštės per 1–2 minutes – maišyk nuolat, kad neliptų prie dugno. - 8Sudėk vištieną atgal
Į padažą sudėk atgal apkeptą vištieną, uždenk keptuvę ir pašildyk viską dar 4–5 minutes, kad mėsa susigertų skonių ir padažas pasiskirstytų.
Patarimas: Galima keptuvę trumpam pašauti į orkaitę (180 °C ~10 min), jei nori šiek tiek „užkepti“ paviršių. - 9🍽️ Patiekimas
Patiek vištieną su padažu tiesiai iš keptuvės arba porcijomis. Labiausiai tinka su bulvių koše, bet puikiai dera ir su ryžiais, makaronais ar net trapiais skrudintais batono gabaliukais. Pabarstyk petražolėmis ar šviežiais špinatais.
- Kalorijos:170 kcal
- Baltymai:12 g
- Riebalai:12 g
- Angliavandeniai:4 g
Vištieną pirmiausia gerai nusausinau ir dėjau į keptuvę tik kai aliejus buvo pakankamai įkaitęs – taip ji gražiai apskrudo. Grietinėlę naudojau 36 %, bet tiktų ir mažiau riebi, jei norisi lengvesnio varianto. Padažą tirštinau su kukurūzų krakmolu, bet galima tiesiog ilgiau pavirti, jei neturi. Skaniausia patiekti su bulvių koše – į ją perkeliau ir šiek tiek padažo. Pabarstyta šviežiomis petražolėmis, tai patiekalas atrodo puošniai net be ypatingos progos.