🍲 Ukrainietiški barščiai – klasika iš kaimynų

Produktai
🧑‍🍳 Gaminimo eiga

Sriubai:

  • 400 g jautienos su kaulu (geriausia – krūtinėlė)

  • 2,5 l vandens

  • 2 vidutiniai burokėliai (tarkuoti arba supjaustyti šiaudeliais)

  • 1 vidutinė morka (tarkuota)

  • 1 svogūnas (smulkiai pjaustytas)

  • 1/2 mažo kopūsto (supjaustyto juostelėmis)

  • 2 bulvės (nuluptos, supjaustytos kubeliais)

  • 2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos arba 1 stiklinė konservuotų pomidorų

  • 2 skiltelės česnako (sutraiškytos)

  • 2 lauro lapai

  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus

  • Druska ir pipirai – pagal skonį

  • Aliejaus kepimui

Patiekimui:

 

  • Grietinė

  • Švieži krapai ar petražolės

  • Juoda duona ar česnakinės bandelės

  • 1
    Išsivirti sultinį

    Į didelį puodą įpilk vandenį ir sudėk jautieną. Užvirink, nugraibyk putas, sumažink ugnį, įdėk lauro lapus, šiek tiek druskos ir virk ant silpnos ugnies 40–50 min. Mėsa turi būti minkšta.

  • 2
    Paruošk daržoves

    Kol verda sultinys, tarkuok burokėlius, morkas, smulkink svogūnus ir pjaustyk kopūstą. Burokėlius pakepink atskirai su šiek tiek aliejaus, pridėk cukraus ir pomidorų pastos. Troškink apie 10 min., kol spalva taps sodriai raudona.

  • 3
    Pakepink svogūnus ir morkas

    Atidėk burokėlius, o tuo pačiuose riebaluose trumpai apkepink svogūnus ir morkas, kol suminkštės (apie 5–7 min).

  • 4
    Sujunk viską į sultinį

    Kai jautiena išvirta, išimk ją, supjaustyk ir grąžink į puodą. Sudėk bulves ir virk 10 min., tada dėk kopūstą, po 5 min. – morkas su svogūnais, galiausiai – burokėlius.

  • 5
    Pagardink

    Pridėk česnaką, papildomai druskos, pipirų. Pavirk dar 5–10 min. ir išjunk ugnį. Palik pastovėti bent 20 min., kad skoniai susijungtų.

  • 6
    Patiekimas

    Barščius patiek karštus, su šaukštu grietinės viršuje ir pabarstytus šviežiais žalumynais. Šalia tinka juoda ruginė duona arba ukrainietiškos česnakinės bandelės (pampuškos).

Maistinė vertė

  • Kalorijos:
    60 kcal
  • Baltymai:
    3 g
  • Riebalai:
    2,5 g
  • Angliavandeniai:
    6 g
  • Skaidulos:
    1,5 g

Barščius gaminau iš jautienos su kaulu – taip sultinys gavosi daug turtingesnis. Burokėlius troškinau su šlakeliu acto ir šaukšteliu cukraus – spalva liko intensyvi, o skonis šiek tiek salstelėjęs, kaip ir priklauso tikriems ukrainietiškiems barščiams. Svarbiausia – leisti sriubai pastovėti, nes antrą dieną ji dar skanesnė.

Patiekiau su rieke juodos duonos ir šaukštu tirštos grietinės – labai dera. Prie šio patiekalo tinka rauginti agurkai arba silkių užkandėlė, jei norisi sotesnės vakarienės.