🥣 Šaltibarščiai – lietuviška vasaros klasika

Produktai
  • Virti burokėliai
  • Agurkas
  • Kiaušiniai
  • Svogūno laiškai
  • Kefyras
Produktai
  • Virti burokėliai
  • Agurkas
  • Kiaušiniai
  • Svogūno laiškai
  • Kefyras
🧑‍🍳 Gaminimo eiga

Pagrindinė sriuba:

  • 1 litras kefyro (geriausiai 2,5 % riebumo)

  • 200 g virtų burokėlių (tarkuotų ar supjaustytų šiaudeliais)

  • 4 vidutinio dydžio agurkai (smulkiai supjaustyti)

  • 4 virti kiaušiniai (supjaustyti griežinėliais arba ketvirčiais)

  • 1 ryšelis krapų (smulkiai sukapotų)

  • 2 svogūnų laiškai (smulkinti)

  • Druska pagal skonį

  • Šviežiai malti juodieji pipirai – pagal skonį

Patiekimui:

  • Virtos bulvės su lupenomis (pageidautina karštos arba šiltos)

  • Papildomi krapai papuošimui

  • 1
    Pasiruošk ingredientus

    Išsivirink burokėlius ir leisk jiems visiškai atvėsti. Taip pat išsivirink kiaušinius – jie turėtų būti kietai virti (~9–10 min). Jei patieksi su bulvėmis – virk jas su lupenomis atskirai.

  • 2
    Supjaustyk daržoves ir kiaušinius

    Agurkus supjaustyk mažais kubeliais. Kiaušinius gali pjaustyti griežinėliais arba ketvirčiais. Svogūnų laiškus ir krapus smulkiai sukapok.

  • 3
    Sumaišyk pagrindą

    Į didelį dubenį sudėk burokėlius, agurkus, svogūnų laiškus ir krapus. Pagardink trupučiu druskos ir pipirų.

  • 4
    Supilk kefyrą

    Supilk kefyrą į dubenį su daržovėmis. Išmaišyk, kad viskas pasiskirstytų tolygiai. Jei nori skystesnės konsistencijos – galima pridėti šiek tiek šalto vandens ar pasukų.

  • 5
    Kiaušiniai ir šaldymas

    Kiaušinius įmaišyk paskiausiai arba dėk tiesiai į lėkštes patiekiant – kad išlaikytų formą. Prieš patiekdami, šaltibarščius galima palaikyti šaldytuve 30–60 min., kad būtų ypač gaivu.

  • 6
    Patiekimas

    Patiek šaltus šaltibarščius dubenėlyje ar gilioje lėkštėje, šalia dėk karštas virtas bulves. Pabarstyk šviežiais krapais.

Maistinė vertė
  • Kalorijos:
    60 kcal
  • Baltymai:
    3 g
  • Riebalai:
    2 g
  • Angliavandeniai:
    6 g
  • Skaidulos:
    1,5 g

Šaltibarščius gaminau iš vakaro – taip skoniai suspėjo susijungti, o ryte jie buvo dar gardesni. Burokėlius naudoju virtus vakuume – patogu ir greita, bet jeigu turi laiko, geriau išsivirti pačiam. Agurkus pjausčiau kuo smulkiau, kad kiekviename šaukšte būtų visko. Kefyrą maišiau su šlakeliu šalto vandens – tada sriuba tampa lengvesnė ir gaivesnė.

Patiekiau šaltibarščius gilioje lėkštėje, o šalia padėjau karštas bulves su lupenomis, pabarstytas šiek tiek druskos ir krapais. Prie šio patiekalo labai dera šviežios ruginės duonos riekelė su sviestu arba grūdėta varškė.

Rekomenduoju laikyti šaldytuve bent pusvalandį prieš patiekiant – kuo šaltesni, tuo skaniau.