Ant grotelių kepta plekšnė su pistacijų ir žolelių padažu

Šis elegantiškas patiekalas iš plekšnės (ar kitos plokščios žuvies) yra vasariškas, lengvas ir nepaprastai skanus. Sodrus žolelių ir pistacijų padažas, pagardintas raugintų daržovių sūrymu, puikiai dera su švelnia žuvimi, o pridėti džiovinti slyvų gabaliukai suteikia malonaus saldumo. Puikiai tinka vakarienei lauke ar ypatingai progai.

🛒 Ingredientai

• 0,25 stiklinės žalių pistacijų
• 10 džiovintų slyvų, be kauliukų, stambiai pjaustytų
• 1 česnako skiltelė, smulkiai tarkuota
• 2 stiklinės smulkintų petražolių
• 1 stiklinė smulkintų mėtų
• 0,25 stiklinės smulkinto peletrūno
• 0,25 stiklinės kimči ar raugintų kopūstų sūrymo
• 2 v.š. baltojo vyno acto ar šampano acto
• Druska pagal skonį
• 180 ml alyvuogių aliejaus
• 1 plekšnė ar kita plokščia žuvis (900 g – 1.8 kg), supjaustyta gabaliukais
• Papildomai alyvuogių aliejaus, druskos, Aleppo pipirų

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Skrudinkite pistacijas sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies apie 5 min., kol lengvai paruduos. Atvėsinkite ir smulkiai sukapokite.
2. Sumaišykite pistacijas, slyvas, česnaką, petražoles, mėtą, peletrūną, kimči ar raugintų kopūstų sūrymą ir actą. Pagardinkite druska.
3. Įplakite alyvuogių aliejų. Paragaukite ir pakoreguokite druską, jei reikia. Padažas paruoštas.
4. Paruoškite grilį vidutinei kaitrai. Žuvį (pvz., plekšnę ar otą) supjaustykite 5–10 cm pločio juostelėmis. Nusausinkite, aptepkite aliejumi ir pagardinkite druska bei Aleppo pipirais.
5. Kepkite apie 5 min. iš vienos pusės, kol žuvis bus 70 % iškepusi – oda lengvai atšoks nuo grotelių. Jei prilipusi – dar kepkite. Apverskite ir kepkite dar 2 min., kol iškeps visiškai.
6. Sudėkite į lėkštę ir užpilkite paruoštu žolelių-pistacijų padažu.

🍽️ Patiekimo idėjos

• Patiekite su šviežiomis salotomis ar grilintomis daržovėmis.
• Tinka prie balto vyno ar gaivios citrininės limonados.
• Padažas taip pat tinka ir prie šaltų jūros gėrybių ar keptų daržovių.