Šis receptas – tai švelnaus skonio, šilto prieskonių aromato ir tekstūrų žaismės triumfas. Sultinga ciberžole pagardinta lašiša kepa ant šveicariškų mangoldų patalo, o viską vainikuoja traškūs kokosų česnako trupiniai. Nuostabus derinys šaltam vakarui ar svečių palepinimui.
🛒 Ingredientai
5 v.š. alyvuogių aliejaus,
2 pundeliai šveicariškų mangoldų (atskirti stiebai ir lapai, smulkiai supjaustyti),
1 didelis šalotinis svogūnas, plonai supjaustytas,
7–8 cm imbiero gabalėlis, nuluptas, plonai supjaustytas išilgai,
Druska,
1/2 a.š. maltos ciberžolės,
700 g odos neturinčios lašišos filė (geriausia centrinė dalis),
3 česnako skiltelės, plonai supjaustytos,
1/2 serrano čili (arba kitas aštresnis pipiras), plonai supjaustytas,
1/2 stiklinės nesaldintų kokosų drožlių,
Juodieji pipirai
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Didelėje keptuvėje, kurią galima dėti į orkaitę, įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ant vidutinės–stiprios ugnies.
2. Suberkite smulkintus mangoldų stiebus, svogūną ir imbierą. Kepkite maišydami apie 3 min., kol svogūnas suminkštės, bet nepradės ruduoti.
3. Įdėkite mangoldų lapus ir kepkite dar ~3 min., kol šiek tiek subliūkš. Nukelkite nuo ugnies, pagardinkite druska.
4. Mažame dubenėlyje sumaišykite 2 šaukštus aliejaus su ciberžole.
5. Ant žalumynų keptuvėje uždėkite lašišą (odinės pusės į apačią). Pabarstykite druska ir tolygiai aptepkite ciberžolės aliejumi. Perkelkite keptuvę į orkaitę ir kepkite 25–30 min., kol žuvis bus neperkepta, bet iš vidaus nepermatoma ir lengvai atsiskirs sluoksniais.
6. Tuo metu mažoje keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Suberkite česnaką, čili pipirą ir kokosų drožles. Kepkite nuolat maišydami apie 5 min., kol drožlės taps auksinės. Perkelkite į dubenėlį ir lengvai pasūdykite.
7. Patiekdami lašišą ir mangoldus apibarstykite trupiniais, pagardinkite juodaisiais pipirais. Galite papildyti citrinos skiltele.
🍽️ Patiekimo idėjos
Patiekite su basmati ryžiais, garintomis pupelėmis arba kuskusu. Papildomai galima užlašinti šviežių citrinos sulčių ar šaukštą jogurto su mėtomis.