Kai norisi kažko ypatingo prie kavos – šie sausainiai atkeliauja į sceną. Riešutai, dviejų rūšių šokoladas ir gilus ruginių miltų skonis sukuria tokį desertą, kuris ištirps burnoje (ir tikriausiai išnyks nuo stalo dar greičiau).
🛒 Ingredientai
90 g graikinių riešutų,
255 g juodojo šokolado (apie 70 %),
170 g nesaldinto šokolado,
115 g nesūdyto sviesto,
0,5 a.š. vanilės ekstrakto,
300 g cukraus,
4 dideli kiaušiniai (apie 200 g), kambario temperatūros,
60 g ruginių miltų,
0,5 a.š. kepimo miltelių,
0,5 a.š. druskos
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Riešutus paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite 8–10 min., kol pradės skleisti kvapą ir lengvai paruduos. Atvėsinkite ir stambiai supjaustykite.
2. 140 g juodojo ir 115 g nesaldinto šokolado kartu su sviestu ištirpinkite dubenyje virš garų (vandens vonelėje), maišykite, kol masė taps vientisa. Nukelkite, įmaišykite vanilę ir palikite atvėsti 20 min.
3. Mikseriu plakite kambario temperatūros kiaušinius su cukrumi apie 5 min., kol masė taps puri ir gelsva. Sumažinkite greitį ir po truputį įpilkite šokolado masę. Plakite dar 15 sek.
4. Likusį šokoladą: 115 g karčiojo supjaustykite stambiais gabaliukais, 55 g nesaldinto – smulkiai sutarkuokite.
5. Į dubenį su ruginių miltų, kepimo miltelių, druskos, šokolado gabalėlių ir riešutų mišinį supilkite šokoladinę tešlą. Atsargiai viską sumaišykite mentele iki vientisos masės.
6. Geriausiam rezultatui – tešlą dėkite į sandarų indą ir šaldykite 3–4 val., o geriausia – per naktį.
7. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Formuokite sausainius po 1/4 puodelio (apie 60 ml) ir dėkite ant skardos palikdami tarpus.
8. Kepkite 10–12 min., kepimo viduryje skardą apsukite. Sausainiai turi pradėti trūkinėti šonuose, bet vidurys išlikti minkštas.
9. Atvėsinkite 5–10 min. ant skardos, tada perkelkite ant grotelių visiškam atvėsimui.
🍽️ Patiekimo idėjos
Skanu su šviežiai plikytu espresu ar stikline šalto pieno. Tinka ir kaip desertas prie vanilinių ledų ar uogienės – tikras skanumynas net svečiams.