Tai klasikinis amerikietiškas desertas, kuriame susipina gaivi citrinų rūgštelė, saldus kondensuotas pienas ir traškus sausainių pagrindas. Morenginis viršus suteikia lengvumo ir elegancijos. Puikiai tinka vasaros šventėms arba kai norisi šalto, gaivinančio deserto.
🛒 Ingredientai
• 2½ stiklinės sausainių trupinių (pvz., „Digestive“ arba „Graham“)
• 170 g sviesto (tirpinto)
• 60 ml cukraus (pagrindui)
• 3 kiaušiniai (atskirti tryniai nuo baltymų)
• Sultys iš 3 citrinų
• 1 skardinė (apie 400 g) saldinto kondensuoto pieno
• 1 a. š. rūgšties akmenėlių (cream of tartar)
• 3 v. š. cukraus (morengui)
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Sumaišykite sausainių trupinius, tirpintą sviestą ir cukrų. Mišinį spauskite į 23 cm skersmens pyrago formą (dugną ir šonus).
2. Kiaušinių baltymus atskirkite ir padėkite šaldytuvan.
3. Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius, citrinų sultis ir kondensuotą pieną. Supilkite ant paruošto pagrindo.
4. Kepkite apie 30 min., kol įdaras sutvirtės. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, tuomet dėkite į šaldytuvą mažiausiai 3 val. (galima ir per naktį).
5. Kai ruošiatės patiekti, įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Išplakite baltymus su rūgšties akmenėlių milteliais (cream of tartar), palaipsniui įberdami cukrų, kol suformuos standžias viršūnes.
6. Paskleiskite morengą ant pyrago viršaus. Kepkite apie 12 min., kol morengas taps auksinės spalvos.
7. Atvėsinkite 30 min., tada dar palaikykite šaldytuve bent 30 min. prieš patiekiant.
Patarimas: jei norite tvirtesnio pagrindo, prieš dedant įdarą, galite jį pašauti į orkaitę 10 min.
🍽️ Patiekimo idėjos
• Patiekite atšaldytą su šviežios mėtos lapeliu ar uogomis ant viršaus.
• Tinka vasaros desertų stalui ar kaip gaivi vakarienės pabaiga.
• Galima naudoti ir be morengo, tik kaip citrinų kremą su trupinių pagrindu.