Jei manėte, kad moliūgas – tik sriubai ar kepiniams, šis receptas jus nustebins. Garuose virtas kabocha (arba gilinis moliūgas) tampa švelnus, beveik sviestinis, o imbierinis sojos padažas – tobula rūgščiai sūri gaiva. Minimalu, bet labai išraiškinga.
🛒 Ingredientai
3 svogūnų laiškai (atskirti baltieji ir žalieji galiukai), plonai supjaustyti,
1 česnako skiltelė, smulkinta,
2 v.š. pagardinto ryžių acto,
2 v.š. skrudinto sezamų aliejaus,
1 v.š. sojos padažo,
2 a.š. medaus,
1 a.š. smulkinto imbiero,
1 nedidelis kabocha arba 2 gilės formos moliūgai (~900 g),
1 a.š. skrudintų sezamų sėklų
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Dideliame puode ar gilioje keptuvėje įpilkite vandens maždaug 2,5 cm aukščio ir dėkite ant vidutinės–stiprios ugnies.
2. Mažame karščiui atspariame indelyje sumaišykite smulkintą baltąsias svogūnų dalis, česnaką, ryžių actą, sezamų aliejų, sojos padažą, medų ir imbierą – tai bus jūsų padažas. Įdėkite šį indelį į garinimo krepšelį (pvz., bambukinį), bet dar nedėkite virš garų.
3. Moliūgą perpjaukite pusiau, išskobkite sėklas. Supjaustykite 1,5 cm storio skiltelėmis. Sudėkite aplink padažo indelį garinimo krepšelyje (arba metalo įdėkle virš puodo), lengvai persidengiant.
4. Garinkite uždengtą apie 13–15 min., kol moliūgas suminkštės ir per jį lengvai pereis peilis.
5. Atsargiai išimkite moliūgą ir dėkite į serviravimo lėkštę. Pabarstykite svogūnų žaliosiomis dalimis ir sezamų sėklomis. Padažą patiekite atskirai šalia.
🍽️ Patiekimo idėjos
Patiekite kaip garnyrą prie ryžių ar keptos žuvies. Tinka ir kaip lengvas vegetariškas užkandis. Galima pagardinti šlakeliu šviežių laimo sulčių.