Grūdai žolelių pasukose

Grūdai žolelių pasukose

Šis patiekalas – tarsi gaivus apkabinimas šiltą dieną. Grūdai – kvapnūs, šiek tiek traškūs, pagardinti švelniu žolelių jogurtiniu padažu su pasukomis. Labai tinka tiek kaip vegetariškas pietų patiekalas, tiek kaip garnyras prie žuvies ar vištienos.

🛒 Ingredientai

1 stiklinė mišrių nesmulkintų grūdų (pvz., speltos, viso grūdo miežių, farro),
1 mažas svogūnas, perpjautas pusiau (neluptas),
3 skiltelės česnako, traiškytos,
2 juostelės (~3×1 cm) citrinos žievelės,
Druska pagal skonį,
1,5 stiklinės petražolių lapų su minkštais koteliais,
1 stiklinė krapų šakelių,
1 stiklinė pasukų (pageidautina kambario temperatūros),
1/2 stiklinės natūralaus graikiško jogurto (riebesnio),
1/2 citrinos sultys,
Alyvuogių aliejus (apšlakstymui),
Šviežiai malti juodieji pipirai

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Sausoje vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies pakepink grūdus apie 4 minutes, kol lengvai apskrus ir pasklis riešutinis aromatas.
2. Supilk 950 ml vandens, sudėk svogūną, traiškytas česnako skilteles, citrinos žievelę ir dosniai pasūdyk. Užvirink, tada sumažink kaitrą ir virk 35–45 minutes, kol grūdai taps minkšti, bet dar kramtomi. Nugriebk putas. Išimk svogūną, česnaką ir žieveles.
3. Tuo metu blenderiu sumalk petražoles, krapus, pasukas ir žiupsnį druskos iki vientisos žalios masės. Supilk į dubenį, įmaišyk graikišką jogurtą ir plak 3 minutes (tai svarbu, kad mišinys būtų vientisas ir nesusisluoksniuotų).
4. Supilk žolelių padažą į puodą su išvirtais grūdais, pakaitink iki vos vos burbuliuoja (apie 1 minutę). Išspausk citrinos sulčių ir išmaišyk. Jei reikia – pasūdyk dar.
5. Supilk į dubenėlius, apšlakstyk alyvuogių aliejumi ir užbarstyk šviežiai maltų pipirų.

🍽️ Patiekimo idėjos

Patiekite šiltą kaip lengvą pagrindinį patiekalą ar kaip garnyrą prie keptos žuvies. Taip pat puikiai dera su kiaušiniu ar keptais avinžirniais ant viršaus.