Įdaryti baklažanai ir cukinijos tirštame pomidorų padaže

Šis Artimųjų Rytų įkvėptas patiekalas – tai šventiška puota iš natūralių, aromatingų ingredientų: įdaryti baklažanai ir cukinijos plaukioja tirštame, kvapniame pomidorų padaže, o viskas vainikuojama keptu česnaku, kalendra ir jogurtu. Patiekalas ne tik vizualiai įspūdingas, bet ir skoniu prisotintas – puikiai tinka šeimos šventei ar ypatingai vakarienei.

🛒 Ingredientai

• 2½ šaukšto alyvuogių aliejaus
• 2 smulkinti svogūnai (apie 350 g)
• 1 kg pomidorų tyrės
• 350 g tarkuotų šviežių pomidorų
• 750 ml vištienos sultinio arba vandens
• 1 šaukštas cukraus
• Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
• 175 g egiptietiškų arba apvalių ryžių (pvz., arborio)
• 250 g maltos avienos
• 60 ml alyvuogių aliejaus
• ½ a.š. cinamono
• ¾ a.š. kvapiųjų pipirų
• ½ a.š. kumino
• 35 g smulkintų svogūnų laiškų
• 15 g šviežių mėtų
• 15 g šviežių petražolių
• 20 g šviežių krapų
• 1 raudonas čili pipiras, smulkintas (10 g)
• 1 a.š. tarkuotos citrinos žievelės
• 3 šaukštai vandens
• 700 g baklažanų (3–6 vnt.)
• 700 g cukinijų (3–6 vnt.)
• 100 ml alyvuogių aliejaus (adhai gamybai)
• 6 skiltelės česnako, smulkintos
• 1 šaukštas kalendros sėklų, šiek tiek traiškytų
• 1 raudonas čili, smulkintas (10 g)
• 5 g petražolių
• 5 g mėtų
• 5 g krapų
• 10 g žaliųjų svogūnų laiškų
• 250 g graikiško jogurto

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Padažui įkaitinkite alyvuogių aliejų puode. Suberkite smulkintus svogūnus ir kepkite apie 10 min., kol suminkštės.
2. Įmaišykite pomidorų tyrę, sutarkuotus pomidorus, sultinį, cukrų, druską ir pipirus. Virkite ant vidutinės ugnies dar 10 min., kartais pamaišydami. Nukelkite nuo ugnies.
3. Įdarui dideliame dubenyje sumaišykite ryžius, maltą avieną, alyvuogių aliejų, prieskonius, svogūnų laiškus, žoleles, čili, citrinos žievelę, vandenį, druską ir pipirus. Gerai išminkykite rankomis. Galite paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve.
4. Nupjaukite baklažanų kotelius ir išskobkite vidų palikdami apie 3 mm sieneles. Cukinijas taip pat išskobkite, palikdami pakankamai sienelės, kad laikytų įdarą. Minkštimą panaudokite kitam patiekalui.
5. Įdarykite daržoves rankomis, palikdami apie 1 cm vietos viršuje, kad ryžiai turėtų kur plėstis.
6. Atsargiai sudėkite įdarytas daržoves į padažą, kiek įmanoma panardinkite. Užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite labai silpnai apie 1,5 valandos.
Patarimas: jeigu įdaras šiek tiek išbėgs į padažą – nieko tokio, skonis tik pagerės.
7. Per tą laiką mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų adhai – suberkite česnakus ir kepkite ant mažos ugnies apie 5 min., kol taps auksiniai. Išgriebkite, palikite atvėsti. Į tą patį aliejų suberkite kalendros sėklas ir čili, pakepinkite 1 min., nukelkite.
8. Baigus virti, ištraukite daržoves ir padažą išpilkite į serviravimo lėkštę. Ant viršaus sudėkite daržoves, užpilkite česnakinį aliejų, užberkite kepto česnako ir šviežių žolelių.
9. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros su graikišku jogurtu šalia.

🍽️ Patiekimo idėjos

• Patiekite su minkšta pita arba šilta duona.
• Šalia patiekite šaukštelį graikiško jogurto.
• Papuoškite šviežiomis žolelėmis arba šlakeliu citrinos sulčių.