Šis švelnus ir šiltas pietų Indijos patiekalas – tikras komforto maistas. Ryžių ir lęšių košė gardinta ghee sviestu, kardamonu, imbieru, kokosu ir traškiais anakardžiais. Puikus vegetariškas variantas vakarienei ar pietums.
🛒 Ingredientai
• 1 stiklinė basmati arba jazminų ryžių
• 1/3 stiklinės moong dal (geltonųjų lęšių) arba raudonųjų lęšių
• 1/4 arbatinio šaukštelio ciberžolės
• 4 šaukštai + 0,5 šaukštelio ghee sviesto arba nesūdyto sviesto
• 1 arbatinis šaukštelis tarkuoto šviežio imbiero
• 2 šaukštai anakardžių riešutų (dideliais gabaliukais)
• 1 arbatinis šaukštelis kumino sėklų arba maltų kumino
• 0,5 arbatinio šaukštelio pipirų grūdelių arba maltų juodųjų pipirų
• 1,25 arbatinio šaukštelio druskos
• 1/4 stiklinės džiovinto nesaldinto kokosų drožlių
• Žiupsnelis asafetidos (hing) miltelių
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Ryžius nuplaukite keletą kartų, kol vanduo taps skaidrus. Norint minkštesnių ryžių – pamirkykite bent 30 min., tada nusausinkite.
2. Lęšius sausoje puode paskrudinkite ant vidutinės ugnies 2–3 min., kol lengvai apskrus ir pradės kvepėti. Tada perplaukite sietelyje.
3. Į tą patį puodą sudėkite ryžius, lęšius ir 850 ml vandens. Užvirkite, nugriebkite putas. Įdėkite ciberžolės, 2 šaukštus ghee sviesto ir tarkuotą imbierą.
4. Tuo metu nedideliame puodelyje pašildykite 0,5 šaukštelio ghee, įmeskite anakardžius ir kepkite, kol apskrus. Perkelkite ant popierinio rankšluosčio.
5. Jei naudojate sveikus pipirus ir kumino sėklas – šiek tiek sutrinkite grūstuvėje.
6. Kai ryžiai ir lęšiai suminkštės ir sutirštės, įmaišykite druską, džiovintą kokosą ir keptus anakardžius (dalį pasilikite papuošimui).
7. Kitame mažame puode įkaitinkite likusius 2 šaukštus ghee. Įdėkite sutrintus pipirus, kumino sėklas ir žiupsnį asafetidos. Pakepinkite kelias sekundes, kol pakvips, ir iškart nuimkite nuo ugnies.
8. Užpilkite šį karštą prieskonių sviestą ant košės. Norėdami išnaudoti visus prieskonius, į puodą įdėkite šaukštą košės, permaišykite ir sugrąžinkite į bendrą masę.
9. Paragaukite, pakoreguokite druską. Patiekite karštą, papuoštą likusiais anakardžiais.
🍽️ Patiekimo idėjos
• Tradiciškai patiekiama karšta su trupučiu papildomo ghee ant viršaus.
• Galima gardinti šviežiais kalendros lapeliais.
• Derinkite su šviežiomis daržovėmis arba jogurtu šalia.