Šis patiekalas – puikus rytietiškos įkvėpimo bruncho ar lengvos vakarienės variantas. Karamelizuoti svogūnai, prieskoniai, pomidorų pasta ir lęšiai sudaro aromatingą pagrindą, o kiaušiniai iškepa tiesiai orkaitėje. Galutinis akcentas – karštas aliejus su kmynų sėklomis ir šviežios petražolės.
🛒 Ingredientai
• 1 skardinė (apie 400 g) konservuotų lęšių sriubos
• 1 didelis svogūnas, plonai supjaustytas
• 0,5 arbatinio šaukštelio ciberžolės
• 1 arbatinis šaukštelis maltų kmynų
• 0,25 arbatinio šaukštelio Alepo pipirų arba 0,125 a. š. aitriosios paprikos
• 2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos
• 3 dideli kiaušiniai
• 2 valgomieji šaukštai ghee, nesūdyto sviesto arba alyvuogių aliejaus
• 0,5 arbatinio šaukštelio kmynų sėklų
• Alyvuogių aliejus kepimui
• Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
• Petražolės (pabaigai)
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C ir perkelkite vieną orkaitės lentyną į vidurį.
2. Į vidutinio dydžio, orkaitei tinkamą keptuvę įpilkite 1 v. š. alyvuogių aliejaus. Sudėkite plonai pjaustytą svogūną ir 0,5 a. š. druskos.
3. Kepkite ant vidutinės ugnies, maišydami, kol svogūnai taps auksiniai – apie 25 min.
4. Sudėkite ciberžolę, kumino miltelius, Alepo pipirus (arba aitriąją papriką) ir pomidorų pastą. Kepkite maišydami dar apie 2 min.
5. Įpilkite 80 ml vandens ir išmaišykite, nugramdydami prikepusius prieskonius nuo dugno. Virkite dar 1–2 min., kol masė taps padažiška.
6. Sudėkite konservuotus lęšius (viena 400 g skardinė) ir išmaišykite. Pakaitinkite dar 1–2 min. Pagardinkite druska, pipirais.
7. Šaukštu suformuokite 3 duobutes ir į kiekvieną įmuškite po kiaušinį.
8. Keptuvę perkelkite į orkaitę ir kepkite 11–13 min., kol kiaušinių baltymas sustandėja, bet trynys lieka minkštas.
9. Tuo metu mažame puodelyje įkaitinkite 2 v. š. ghee, sviesto ar aliejaus. Sudėkite kmynų sėklas ir pakaitinkite 30–60 sek., kol ims sproginėti ir ruduoti.
10. Išimkite keptuvę iš orkaitės, užpilkite kmynų aliejaus, pabarstykite petražolėmis ir papildomu pipirų žiupsneliu. Patiekite iškart.
🍽️ Patiekimo idėjos
• Patiekite su traškia duona ar pita, idealiai tinka bruncho stalui.
• Pabarstykite fetos ar graikiško jogurto šaukšteliu šalia.
• Papildomas laimo skiltelės spaudimas suteiks gaivumo.