Kiaulienos nugarinės kepsnys „Marbella“ stiliumi

Kiaulienos nugarinės kepsnys „Marbella“ stiliumi

Šis ispaniškų skonių įkvėptas kiaulienos patiekalas – saldus, sūrus, rūgštus ir aromatingas viename kąsnyje. Sultinga nugarinė su džiovintomis slyvomis, alyvuogėmis, česnaku ir kaparais – tikras skonio nuotykis ant lėkštės.

🛒 Ingredientai

2 kiaulienos nugarinės po 450 g,
2 a.š. druskos,
240 ml sauso baltojo vyno,
1/2 stiklinės džiovintų slyvų, perplėštų per pusę,
1/2 stiklinės žalių alyvuogių be kauliukų,
1/3 stiklinės rudojo cukraus,
1/4 stiklinės kaparų + 1 šaukštas jų skysčio,
1/4 stiklinės raudonojo vyno acto,
4 česnako skiltelės, sutrintos ar susmulkintos,
1 šaukštas džiovinto raudonėlio,
1/4 stiklinės + 1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
1 šaukštas sviesto,
1/4 stiklinės kapotų petražolių (nebūtina)

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Kiaulienos nugarinę pabarstykite druska ir palikite 15 min. kambario temperatūroje – tai padės mėsai išlikti sultingai.
2. Tuo metu sumaišykite baltą vyną, džiovintas slyvas, žalias alyvuoges, rudąjį cukrų, kaparus ir šiek tiek jų marinato, vyno actą, trintą česnaką, raudonėlį ir 1/4 stiklinės aliejaus. Gerai išmaišykite – tai bus padažas. (Galima šiame marinate palikti mėsą iki 12 val. šaldytuve.)
3. Įkaitinkite orkaitę iki 165 °C. Didelėje keptuvėje, tinkamoje kepti orkaitėje, įkaitinkite likusį aliejų ant vidutinės–didelės ugnies. Sudėkite nugarines ir apskrudinkite visus šonus – apie 6–8 min. viską kartu apverčiant.
4. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, leiskite 1 minutę pastovėti, tada supilkite paruoštą padažą ir šiek tiek pakratykite keptuvę, kad viskas pasiskirstytų.
5. Perkelkite keptuvę į orkaitę. Kepkite 22–26 min., apšlakstydami padažu per pusę kepimo laiko. Kai storiausioje vietoje termometras rodo 63 °C – mėsa paruošta.
6. Išimkite mėsą, perkelkite ant pjaustymo lentos ir leiskite pailsėti 10 min.
7. Tuo metu keptuvę grąžinkite ant viryklės. Į padažą įdėkite sviesto gabalėlį ir pakaitinkite maišydami, kol šiek tiek sutirštės (~3–5 min). Jei norite – įmaišykite petražolių.
8. Kiaulieną supjaustykite griežinėliais skersai skaidulų, dėkite į lėkštę ir užpilkite padažu iš keptuvės.

🍽️ Patiekimo idėjos

Puikiai tinka su kuskusu, bulvių koše ar ryžiais. Taip pat galite patiekti su šviežiomis salotomis ir šiltu duonos riekele padažui surinkti.