Kokosinė žuvienė su menke ir prieskoniniais krekeriais

Kokosinė žuvienė su menke ir prieskoniniais krekeriais

Ši žuvienė – egzotiška, švelni ir kvapni. Kokosų pienas čia susitinka su imbieru, ciberžole, kardamonu ir švelnia menke. O viršuje – traškūs, svieste paskrudinti krekeriai su paprika. Tobula vakarienė šaltam vakarui arba jaukiam savaitgaliui.

🛒 Ingredientai

680 g beodės menkės ar paltuso filė,
2,5 a.š. druskos (padalinta),
5 šaukštai ghee arba sviesto (padalinta),
2 vidutiniai porai (tik balta ir šviesiai žalia dalys), supjaustyti,
6 česnako skiltelės, plonai supjaustytos,
8 cm imbiero šaknies, nuluptas ir supjaustytas plonomis juostelėmis,
3/4 a.š. ciberžolės,
3/4 a.š. maltos kalendros,
1/2 a.š. kardamono,
1 smulkintas serrano čili (arba žiupsnelis aitriosios paprikos),
340 g smulkių bulvių (pusiau perpjautų),
2 skardinės (po 400 ml) kokosų pieno (be cukraus),
2 saliero stiebai, plonai pjaustyti (galima su lapeliais),
1,5 stiklinės mažų krekerių (pvz., „oyster crackers“),
1 a.š. saldžiosios paprikos,
2 laimai

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Pabarstyk menkės filė 1,5 a.š. druskos iš abiejų pusių ir palik pastovėti kambario temperatūroje.
2. Įkaitink 3 šaukštus ghee arba sviesto vidutinio dydžio puode. Sudėk supjaustytus porus, česnaką ir imbierą. Kepk apie 3 min., kol daržovės suminkštės, bet nepradės ruduoti.
3. Įmaišyk ciberžolę, kalendrą ir kardamoną. Kepink dar apie 30 sek., kol pasklis aromatas.
4. Sudėk smulkintą čili, bulves, supilk kokosų pieną, 1 a.š. druskos ir 180 ml vandens. Užvirink ant vidutinės ugnies, tada sumažink, kad sriuba tik vos burbuliuotų. Uždenk dangčiu (palik pravertą) ir virk apie 10–12 min., kol bulvės vos minkštos.
5. Atsargiai įdėk žuvį į puodą – šauk šiek tiek sultinio ant viršaus. Uždenk ir virk dar 4 min.
6. Įmaišyk smulkintą salierą ir virk dar 5 min., kol žuvis lengvai išsiardo šakute.
7. Tuo metu mažoje keptuvėje ištirpink likusius 2 šaukštus ghee. Suberk krekerius ir kepink, maišydamas, apie 5 min., kol taps gražiai auksiniai. Nukelk nuo ugnies ir pabarstyk paprika. Išmaišyk.
8. Pusės laimo sultis išspausk tiesiai į sriubą. Ragauk – jei reikia, įberk daugiau druskos.
9. Patiek dubenėliuose, žuvį šiek tiek suardyk šaukštu. Apibarstyk salierų lapeliais (jei naudoji) ir krekeriais. Likusį laimą supjaustyk skiltelėmis ir patiek šalia.

🍽️ Patiekimo idėjos

Patiekite su šviežiais salierų lapeliais, papildomu krekerių šaukštu ir šlakeliu laimo sulčių. Norint daugiau aštrumo – tinka čili aliejus ar papildomas šviežias čili.