Kukurūzų apkepas su pomidorais ir sūriu (Tamale Pie)

Šis meksikietiško stiliaus apkepas – tai sotus ir skanus vieno indo patiekalas, kuriame dera kvapni mėsa, švieži pomidorai, saldi kukurūzų masė ir auksinis sūrio sluoksnis. Galite naudoti ir augalinės kilmės alternatyvas – tai puikiai tinka tiek mėsos mėgėjams, tiek vegetarams.

🛒 Ingredientai

• 225 g šviežio čiorizo (arba augalinės alternatyvos)
• 225 g maltos jautienos (arba augalinės alternatyvos)
• 1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos
• 2½ arbatinio šaukštelio malto kumino
• 1 didelis svogūnas, sutarkuotas (padalintas į dvi dalis)
• 1–2 vidutiniai jalapeño pipirai, plonai supjaustyti (pusė atidėta ant viršaus)
• 1¾ arbatinio šaukštelio druskos (padalinta)
• 2 dideli jautieniniai pomidorai (~900 g), supjaustyti kubeliais
• 2 stiklinės kukurūzų grūdelių (geriausia – šviežių, nuo 3 burbuolių, padalinta)
• 225 g tarkuoto čederio sūrio (apie 2 stiklinės, padalinta)
• 2 dideli kiaušiniai
• 6 valgomieji šaukštai tirpinto sviesto
• Trečdalis stiklinės grietinės (plius papildomai patiekimui)
• 1¼ stiklinės kukurūzų miltų
• 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C. Įkaitinkite 20 cm skersmens ketaus keptuvę ant stiprios ugnies.
2. Popieriniu rankšluosčiu nusausinkite čiorizo ir jautieną. Sudėkite į keptuvę ir paspauskite mentele, kad tolygiai pasiskirstytų.
3. Kepkite be maišymo apie 6 min., kol apačioje susiformuos skrudinta pluta. Apverskite, susmulkinkite ir kepkite dar apie 4 min., kol iškeps.
4. Įmaišykite pomidorų pastą, kumino, pusę tarkuoto svogūno, pusę jalapeño ir 1¼ a.š. druskos. Kepkite 1 min., kol pasklis aromatas.
5. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite kubeliais pjaustytus pomidorus, 1½ stiklinės kukurūzų ir 1½ stiklinės tarkuoto sūrio.
6. Kitame dubenyje plakite kiaušinius, ištirpintą sviestą, grietinę ir likusį svogūną.
7. Atskirai sumaišykite kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir likusią druską. Supilkite į skystą mišinį, įmaišykite likusius kukurūzus ir ¼ stiklinės sūrio.
8. Šaukštu uždėkite kukurūzinės tešlos ant mėsos mišinio keptuvėje ir išlyginkite.
9. Ant viršaus užberkite likusius jalapeño ir sūrį.
10. Kepkite 15–18 min., kol viršus taps auksinės spalvos. Patiekite su papildoma grietine šalia.

🍽️ Patiekimo idėjos

• Patiekite tiesiai iš keptuvės su grietinės šaukšteliu ant viršaus.
• Galima papuošti šviežiomis kalendromis ar svogūno laiškais.
• Skanu ir šilta, ir kambario temperatūros – tinka net pietų dėžutei!