Lėtai keptas kumpis su klevų sirupu, garstyčiomis ir daržovėmis

Šis lėtai keptas kumpis – tai sotus, šventiškas ir saldžiarūgštis patiekalas, kuris tirpsta burnoje. Klevų sirupas, obuolių sultys, rudasis cukrus ir dviejų rūšių garstyčios sukuria intensyviai kvapnų ir švelnų padažą, kuris puikiai tinka prie mėsos ir šakniavaisių. Tobulas pasirinkimas šeimos vakarienei ar šventiniam stalui.

🛒 Ingredientai

• 1 kumpis su kaulu (apie 2,7–3,2 kg), rūkytas, išvirtas
• 5 vidutiniai pastarnokai, nulupti ir perpjauti išilgai
• 5 vidutinės morkos, nuluptos ir perpjautos išilgai
• 240 ml klevų sirupo
• 480 ml nesaldintų obuolių sulčių
• 120 ml (apie 100 g) rudojo cukraus
• 120 ml glotnios Dižono garstyčios
• 120 ml grūdėtos Dižono garstyčios
• 2 valg. šaukštai obuolių acto
• Druska (jei reikia)

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Į lėtai verdantį puodą (apie 7 l talpos) įpilkite 3 stiklines vandens.
2. Sudėkite kumpį, padėdami jį pjaustyta puse į viršų. Aplink jį sudėkite pjaustytus pastarnokus ir morkas.
3. Užpilkite klevų sirupu ir obuolių sultimis, ant viršaus pabarstykite ruduoju cukrumi.
4. Įjunkite lėtąjį puodą aukšta galiai ir virkite neuždengtą 30–45 minutes.
5. Tada uždenkite ir toliau virkite žema temperatūra 3–4 valandas, kol kumpis taps visiškai minkštas.
Patarimas: mėsa turi lengvai atsiskirti nuo kaulo – tai ženklas, kad ji paruošta.
6. Perkelkite kumpį ir daržoves į didelę serviravimo lėkštę. Naudokite virtuvines žirkles, kad nupjautumėte kumpio riekeles nuo kaulo.
7. Likusį skystį puode sumaišykite su abiejų rūšių garstyčiomis ir obuolių actu. Paragaukite – jei reikia, įberkite druskos.
8. Užpilkite padažą ant kumpio ir daržovių. Patiekite šiltą.

🍽️ Patiekimo idėjos

• Patiekite su keptomis bulvėmis ar bulvių koše.
• Likusį padažą galima naudoti kaip pagardą sumuštiniams.
• Skonis dar sustiprėja kitą dieną – puikus likutis pietums.