Minkšti imbieriniai sausainiai su rugiais

Minkšti imbieriniai sausainiai su rugiais

Kai norisi kažko jaukaus, šildančio ir kvepiančio Kalėdomis – šie sausainiai atkeliauja kaip imbierinis apkabinimas. Minkšti, šiek tiek aitrūs, su maloniai žemės skonio rugiais – tikras skanėstas šaltam vakarui su arbata ☕❄️.

🛒 Ingredientai

128 g kvietinių miltų,
1¼ a.š. sodos,
1½ a.š. malto cinamono,
¼ a.š. malto gvazdikėlio,
110 g + 60 g ruginių miltų (padalinta),
3 a.š. malto imbiero (padalinta),
1¼ a.š. druskos (padalinta),
50 g smulkinto cukruoto imbiero,
160 ml tamsios melasos,
50 g rudojo cukraus,
170 g sviesto (ištirpinto 170 g + 30 g kambario temp.),
2 kiaušinių tryniai,
90 g žalių cukraus kristalų (apvolioti)

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Vidutiniame dubenyje sumaišykite kvietinius miltus, sodą, cinamoną, gvazdikėlius, ¾ stiklinės ruginių miltų, 2 a.š. malto imbiero ir 1 a.š. druskos. Įmaišykite cukruotus imbierus.
2. Kitame dubenyje sumaišykite melasą, rudąjį cukrų ir ¾ stiklinės ištirpinto sviesto. Įmuškite kiaušinių trynius ir greitai išmaišykite.
3. Supilkite sausą mišinį į drėgną ir išmaišykite, kol neliks miltų dryžių. Palikite tešlą 30 min. pastovėti kambario temperatūroje – ji sutirštės.
4. Tuo metu pasiruoškite streuselį: mažame dubenyje sumaišykite likusius ruginius miltus, imbierą, druską, žalią cukrų ir 2 v.š. minkšto sviesto. Sutrinkite pirštais iki drėgnų smėlio grūdelių konsistencijos.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C. Iš tešlos formuokite rutuliukus (po 2 v.š. dydžio), apvoliokite streusele ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos 7–8 cm atstumais.
6. Kepkite 8–10 min., kol krašteliai šiek tiek paruduos, bet centras dar bus minkštas. Atvėsinkite 10 min. skardoje, tada perkelkite ant grotelių.
7. Kartokite su likusia tešla.

🍽️ Patiekimo idėjos

Patiekite su puodeliu arbatos, pieno arba karšto šokolado. Sausainiai puikiai tinka dovanoms – supakuokite į maišelį su kaspinu .