Tai tikra fiesta tavo virtuvėje – lėtai kepta ožkienos koja aromatingame sultinyje su daugybe čili ir prieskonių. Patiekiama traškiose tortilijose, su gaivia agurkų salsa ir šiltu sultiniu šalia panardymui. Tradicinis Meksikos gatvės maistas – bet su restorano vertomis ambicijomis!
🛒 Ingredientai
1 (3,5–4,5 kg) ožkienos ar ėrienos koja su kaulu,
80 g druskos (apie 1/3 puodelio),
1 baltas svogūnas, smulkintas,
10 česnako skiltelių,
3 guajillo čili,
1 ancho čili,
2 džiovinti árbol čili,
1 imbiero šaknies gabalėlis (apie 7–8 cm),
2 gvazdikėliai,
1 skardinė (400 g) keptų pomidorų,
1 šaukštas juodųjų pipirų grūdelių,
1 šaukštas džiovinto meksikietiško raudonėlio,
1 a.š. malto kumino,
5 persiški agurkai, supjaustyti kubeliais,
1/2 raudonojo svogūno, smulkintas,
80 ml šviežių laimo sulčių,
1/4 stiklinės baziliko (arba kalendros),
1 a.š. druskos,
1–4 habanero čili, be sėklų, smulkinti,
24 kukurūzų tortilijos (15 cm), pašildytos
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Ožkienos ar ėrienos koją gerai įtrinkite druska (apie 1/3 puodelio) ir sandariai suvyniokite į kepimo popierių. Padėkite į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms, idealiai – 1–2 paroms.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Į kepimo skardą suberkite svogūną, česnakus, visus čili (guajillo, ancho, de árbol), imbierą, gvazdikėlius, konservuotus pomidorus, pipirų grūdelius, raudonėlį ir kumino. Ant viršaus padėkite groteles ir ant jų – mėsą.
3. Į skardą supilkite 1 l vandens. Uždenkite viską folija ir kepkite 4,5–5 val., kol mėsa lengvai atsiskirs nuo kaulo.
4. Leiskite mėsai atvėsti, tada nuimkite kaulus ir suplėšykite į smulkesnius gabalus. Perpilkite pusę gauto sultinio su prieskoniais į trintuvą ir sutrinkite. Supilkite ant mėsos, išmaišykite. Paragaukite, jei reikia – pasūdykite. Likusį sultinį atidėkite – jis bus naudojamas padažui arba mirkymui.
5. Pico de gallo: agurkus, raudonąjį svogūną, laimo sultis, baziliką ir druską sumaišykite dubenyje. Pagal norimą aštrumą pridėkite nuo 1 iki 4 habanero čili. Palikite pastovėti 10 minučių.
6. Pašildykite kukurūzų tortilijas (keptuvėje ar orkaitėje). Į kiekvieną dėkite mėsos, užpilkite salsa ir patiekite su šiltu sultiniu šalia panardymui.
🍽️ Patiekimo idėjos
Patiekite kaip ‘taco feast’ – karšti, sultingi takai su šaltu gėrimu šalia. Šalia puikiai tinka gaivus meksikietiškas alus arba šalta margarita. Nepamirškite mirkyti į konsomė!