Persiškas salierų troškinys su grybais (Khoresh-e Karafs)

Persiškas salierų troškinys su grybais (Khoresh-e Karafs)

Šis vegetariškas Irano troškinys – kvapnus, gaivus ir nepaprastai sotus. Švelniai salierų kartumas, žolelių gaiva ir žemiškas grybų skonis sušyla viename puode. Tobulas patiekalas rudens–žiemos sezonui.

🛒 Ingredientai

120 ml alyvuogių aliejaus,
675 g pievagrybių (cremini), storai pjaustytų,
1 salierų ryšulys (~8 stiebai), pjaustyti ~6 mm x 5 cm juostelėmis,
1 vidutinio dydžio svogūnas, plonai griežinėliais,
2 česnako skiltelės, plonai griežinėliais,
1 jalapeno arba 1/2 a.š. aitriosios paprikos dribsnių,
2 a.š. jūros druskos,
1/2 a.š. juodųjų pipirų,
710 ml vandens,
1/2 a.š. maltų šafrano siūlelių, ištirpintų 2 š. vandens (nebūtina),
3 š. šviežių laimo sulčių,
80 g kapotų šviežių petražolių,
40 g kapotų šviežių mėtų arba 1 š. džiovintų,
3 š. džiovintos ožragės (fenugreek),
Patiekimui – persiški arba basmati ryžiai (nebūtina)

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Įkaitink alyvuogių aliejų vidutinio dydžio storadugnėje keptuvėje ar puode ant stiprios ugnies.
2. Sudėk storai pjaustytus pievagrybius ir kepink 5 min., kol pradės skrusti ir išgaruos dalis skysčio.
3. Sudėk supjaustytus salierus, svogūną, česnaką ir jalapeną (ar aitriąją papriką). Kepink dar 10 min., kol daržovės suminkštės ir paskleis aromatą.
4. Įberk druskos, pipirų ir užpilk vandeniu. Užvirink, tada sumažink ugnį iki vidutinės, uždenk ir troškink 40 min.
5. Jei naudoji šafraną – ištirpdyk jį 2 šaukštuose šilto vandens. Supilk į puodą kartu su laimo sultimis, kapotomis petražolėmis, mėtomis ir džiovinta ožragėle.
6. Dar kartą pamaišyk, sumažink ugnį iki silpnos ir troškink dar 5 min. Paragauk – jei reikia, pasūdyk papildomai.
7. Patiek karštą su persiškais ryžiais arba kita mėgstama grūdų garnyro alternatyva.

🍽️ Patiekimo idėjos

Patiekite su baltais ryžiais, užbarstykite papildomų žolelių. Galite paskaninti jogurto šaukšteliu arba naudoti kaip garnyrą prie keptos žuvies ar tofu.