Suktais prieskoniais kvapnus keksas

Suktais prieskoniais kvapnus keksas

Tai minkštas, kvapnus keksas su traškiu prieskoniniu riešutų sluoksniu ir lengvu apelsininiu glaistu. Puikiai tinka prie kavos ar arbatos – šventėms, svečiams ar tiesiog jaukiam savaitgaliui namuose.

🛒 Ingredientai

1 stiklinė smulkintų pekano riešutų,
1/3 stiklinės kavos prieskonių mišinio (arba 1 a.š. cinamono, 1/2 a.š. kardamono, 1/4 a.š. muskato),
6 šaukštai rudojo cukraus,
3 šaukštai kvietinių miltų,
1 a.š. druskos,
4 šaukštai ištirpinto sviesto,
2 stiklinės kvietinių miltų (250 g),
1/2 a.š. kepimo miltelių,
1/4 a.š. kepimo sodos,
1/2 a.š. druskos,
1 1/4 stiklinės cukraus (250 g),
170 g sviesto, kambario temperatūros,
3 kiaušiniai, kambario temperatūros,
1/2 stiklinės grietinės,
2 a.š. vanilės ekstrakto,
1/4 stiklinės cukraus pudros (28 g),
1 a.š. (arba daugiau) apelsinų sulčių

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Mažame dubenėlyje sumaišyk smulkintus pekano riešutus, kavinių prieskonių mišinį (arba cinamono, kardamono, muskato mišinį), rudąjį cukrų, miltus ir druską. Įpilk ištirpinto sviesto ir išmaišyk, kol susiformuos trupiniai. Atidėk.
2. Įkaitink orkaitę iki 160 °C. Keksinę (21 x 11 cm) ištepk sviestu arba purkšk aliejumi, išklok kepimo popieriumi taip, kad kraštai kabotų – tai padės lengviau išimti.
3. Vidutiniame dubenyje sumaišyk miltus, kepimo miltelius, sodą ir 1/2 a.š. druskos.
4. Kitame dubenyje (naudok elektrinį mikserį) išplak sviestą su cukrumi iki labai purios masės (apie 6–8 min.).
5. Po vieną įmušk kambario temperatūros kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišyk. Supilk pusę sausųjų ingredientų, tada grietinę ir vanilę, ir galiausiai likusius sausus ingredientus. Plak tik tiek, kiek reikia, kad viskas susijungtų.
6. Supilk pusę tešlos į formą. Užbarstyk visą prieskonių ir riešutų mišinį (atrodys daug – taip ir turi būti!). Supilk likusią tešlą. Peiliu išilgai ir skersai brauk per tešlą, kad suformuotų „sūkurius“.
7. Kepk 80–90 min., kol medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leisk atvėsti 15 min., tuomet išimk iš formos, nuimk popierių ir atvėsink visiškai.
8. Sumaišyk miltelinį cukrų, žiupsnelį druskos ir apelsinų sultis, kol gausi tirštą, bet pilamą glaistą. Užpilk ant kekso ir palik sustingti ~15 min.

🍽️ Patiekimo idėjos

Patiekite su kava ar arbata. Puikiai tinka savaitgalio pusryčiams arba šventiniam desertui. Galima papildomai pabarstyti cukraus pudra ar papuošti apelsino žievele.