Šis ryžių dubenėlis – gurmaniškas, bet paprastas patiekalas. Traškios, auksinės šukutės, šiltai sūrus lapinis kopūstas, kremiškas avokadas, garuojantys ryžiai ir viską vainikuojantis traškus prieskonių aliejus. Lengva, elegantiška, šiek tiek egzotiška vakarienė.
🛒 Ingredientai
450 g sausų jūrinių šukučių (be šoninių raumenų),
1 a.š. druskos (padalinta),
1 a.š. smulkiai tarkuoto šviežio imbiero,
3 šaukštai augalinio aliejaus (padalinta),
2 pundeliai lapinio kopūsto (be kietų kotų),
1 avokadas, supjaustytas riekelėmis,
Virti ryžiai (japoniniai, basmati ar jazmininiai),
Traškus prieskonių aliejus (čili–česnakų arba kitas),
Citrinos skiltelės patiekimui
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Nusausinkite šukutes popieriniu rankšluosčiu – jos turi būti visiškai sausos, kitaip neapskrus. Pabarstykite 1/2 a.š. druskos iš visų pusių ir atidėkite.
2. Didelėje keptuvėje (ar puode) įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus su tarkuotu imbieru ant vidutinės ugnies. Kai aliejus pradeda šiek tiek „judėti“ – suberkite kopūstus (be kietųjų stiebų) ir įpilkite 1/4 stiklinės vandens. Pamaišykite, kad viskas apsiveltų aliejumi.
3. Uždenkite dangčiu (arba folija) ir kepkite 5–7 minutes, kol vanduo išgaruos, o kopūstai suminkštės. Pabaigoje įberkite likusią 1/2 a.š. druskos. Nukelkite nuo ugnies.
4. Kitą keptuvę (nelimpančią ar ketaus) įkaitinkite su 2 šaukštais aliejaus ant stipresnės ugnies. Sudėkite šukutes, neleisdami joms liestis viena su kita. Kepkite apie 3 min. vieną pusę – nejudinkite! Apverskite ir kepkite dar 3 min., kol taps auksinės ir elastingos.
5. Į dubenėlius dėkite virtus ryžius, šalia – troškintus kopūstus, riekelėmis pjaustytą avokadą ir šukutes.
6. Užpilkite šaukštelį traškaus prieskonių aliejaus (pvz., česnakų–čili aliejus) ir patiekite su citrinos skiltelėmis spaudimui. Valgykite šaukštu ir su plačia šypsena!
🍽️ Patiekimo idėjos
Dubenėlį galima pabarstyti skrudintomis sezamo sėklomis arba šviežiomis kalendros lapeliais. Puikiai tinka ir šlakelis sojų padažo ar keletas lašų sezamų aliejaus.