Sūrio pyragas su karameliniais obuoliais

Tai išskirtinis, prabangus desertas – švelnus sūrio pyragas su traškiu sausainių pagrindu ir saldžiarūgščiu karamelizuotų obuolių sluoksniu. Kreminė tekstūra puikiai dera su vaisiniu akcentu, o kvapnios žolelės bei prieskoniai paverčia šį pyragą tikru rudens desertų karaliumi.

🛒 Ingredientai

• 2 stiklinės sausainių trupinių (pvz., 16 vnt. gramo sausainių)
• 3 v. š. cukraus
• 3 v. š. šviesaus rudojo cukraus
• 1/4 a. š. druskos
• 115 g ištirpinto sviesto
• 900 g kreminio sūrio (kambario temperatūros)
• 200 g cukraus
• 320 ml kreolinio sūrio arba 1 stiklinė grietinės + 1/4 stiklinės pasukų
• 1 a. š. vanilės pastos
• 2 kiaušiniai
• 50 g sviesto (karamelei)
• 150 g cukraus
• 50 g rudojo cukraus
• 1,5 v. š. medaus
• 4 puodeliai pjaustytų obuolių (Granny Smith)
• 1,5 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
• 1 v. š. citrinos sulčių
• 3/4 a. š. druskos
• 3/4 a. š. cinamono
• 1/3 a. š. kardamono
• 1/3 a. š. imbiero
• 1 a. š. vanilės ekstrakto

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Sumaišykite sausainių trupinius, cukrų, rudąjį cukrų, druską ir sviestą. Suformuokite pagrindą 26 cm atsegamoje kepimo formoje. Kepkite 7–10 min., kol gražiai apskrus. Atvėsinkite.
2. Sumažinkite temperatūrą iki 175 °C. Elektriniu plaktuvu plakite kreminį sūrį ir cukrų 4 min. Įmaišykite grietinę (arba jos pakaitalą), vanilę. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Tik sumaišykite – neperplakite.
3. Supilkite masę į paruoštą pagrindą, lengvai pakratykite, kad išeitų oro burbuliukai. Kepkite vandens vonelėje – padėkite pyrago formą į gilesnį indą su karštu vandeniu. Kepkite apie 1 val., kol kraštai sustingę, o vidurys dar vos juda.
4. Atvėsinkite formoje, tada šaldykite bent 3 val. Pyragą galima laikyti šaldytuve iki 4 dienų.
5. Obuolių sluoksniui: keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite cukrų, medų ir išmaišykite. Suberkite obuolius, citrinos sultis, žievelę, prieskonius, pavirkite 4–5 min. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite vanilę ir atvėsinkite.
6. Patiekdami užpilkite obuolių sluoksniu ant šalto pyrago. Skanaus!
Patarimas: vietoje kreolinio sūrio naudokite grietinę su pasukomis (1:0.25 santykiu).

🍽️ Patiekimo idėjos

• Patiekite su plakta grietinėle arba trupučiu vanilinės ledų porcijos.
• Dekoruokite papildomomis karamelizuotomis obuolių skiltelėmis.
• Pabarstykite cinamonu ar maltu muskatu dėl papildomo kvapo.