Tartiflette – prancūziškas bulvių apkepas su sūriu

Tartiflette – prancūziškas bulvių apkepas su sūriu

Šis širdingas, kvapnus apkepas – tikras Savojo regiono perlas. Sluoksniuotos bulvės, kremiškas padažas su vynu ir česnaku, o visa tai apvainikuoja tirpstantis Reblochon sūris. Tobula vakarienė, kai norisi šilumos, sotumo ir prancūziško žavesio lėkštėje.

🛒 Ingredientai

1 kg bulvių (pvz., Maris Piper), nuluptų ir supjaustytų 1,5 cm griežinėliais,
2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus,
1 didelis ispaniškas svogūnas, plonai supjaustytas,
250 g pancettos, supjaustytos juostelėmis,
4 česnako skiltelės, smulkintos,
100 ml sauso balto vyno,
1 lauro lapas,
200 ml riebi grietinėlė (35–40%),
450 g Reblochon sūrio (arba Brie/Camembert kaip pakaitalas), supjaustyto 0,5 cm griežinėliais, su žievele

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Bulves dėkite į puodą su pasūdytu verdančiu vandeniu ir virkite 10–12 min., kol jos suminkštės, bet dar nesutrups. Nukoškite ir atidėkite.
2. Tuo metu didelėje keptuvėje (tinkančioje orkaitei) įkaitinkite aliejų, suberkite plonai pjaustytą svogūną ir kepkite 8–10 min., kol suminkštės. Tada sudėkite pancettą ir kepkite dar 5 min. Įmaišykite česnaką ir kepkite dar kelias minutes, kol svogūnas taps auksinis.
3. Nupilkite riebalų perteklių. Pakelkite kaitrą ir įpilkite baltąjį vyną bei įdėkite lauro lapą. Maišydami virkite, kol vynas nugaruos maždaug trečdaliu. Supilkite grietinėlę ir dar kartą pavirkite, kol šiek tiek sutirštės. Išimkite iš kaitros, sudėkite bulves ir švelniai išmaišykite, kad apsiveltų kremine mase. Išimkite lauro lapą, pagardinkite druska ir pipirais.
4. Į masę įmaišykite 2/3 Reblochon sūrio, supjaustyto 0,5 cm storio griežinėliais (su odele), o likusius sūrio gabalėlius išdėliokite ant viršaus.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 180 °C apie 15 min., kol apkepas taps auksinis ir burbuliuojantis. Leiskite pastovėti 5 min. prieš patiekiant.

🍽️ Patiekimo idėjos

Patiekite su šviežių salotų miksu ir vinaigrette padažu. Rekomenduojama pagardinti keliais mažais agurkėliais (cornichons), kad subalansuotų kremiškumą. Tobulas derinys su ąžuolo statinėse brandintu baltuoju vynu – pvz., St. Véran Chardonnay.