Tikra prancūziška dvasia su lietuvišku poskoniu – šis sodrus troškinys su dešra, laukiniais grybais ir traškiomis skrudintomis duonos trupinėlėmis tinka ir šventei, ir savaitgalio vakarui.
🛒 Ingredientai
½ stiklinės + 3 v.š. alyvuogių aliejaus,
450 g laukinių grybų (pvz., maitake ar oyster), suplėšytų į ~5 cm gabalus,
2½ a.š. druskos,
450 g kielbasa (lenkiškos dešros), supjaustytos įstrižai ~2,5 cm griežinėliais,
1 pankolio gumbas (žalia dalis smulkinta, gumbas supjaustytas),
1 didelis svogūnas,
2 vidutinės morkos,
2 salierų stiebai,
11 skiltelių česnako (8 plonai, 3 tarkavimui),
1 v.š. čiobrelių lapelių,
1¼ a.š. rūkyto paprikos,
½ a.š. aitriųjų dribsnių,
3 v.š. dvigubo koncentrato pomidorų pastos,
2 stiklinės juodųjų beluga ar žaliųjų prancūziškų lęšių,
1 prancūziškas batonas, suplėšytas į ~5 cm gabalus
🧑🍳 Gaminimo eiga
1. Įkaitink orkaitę iki 175 °C. Dideliame puode įkaitink ¼ stiklinės aliejaus. Suberk grybus, kepink apie 5 min. iš vienos pusės, tada apsuk ir dar 5 min., kol gražiai apskrus. Pabarstyk ½ a.š. druskos, išimk į lėkštę.
2. Į tą patį puodą supilk 3 v.š. aliejaus. Sudėk dešrą, kepink po 3 min. iš abiejų pusių, kol apskrus. Įdėk pankolio, svogūno, morkų, saliero, česnako (8 skiltelės), 1 a.š. druskos – kepink 10–12 min., kol suminkštės.
3. Įberk čiobrelių, paprikos, aitriųjų dribsnių, pomidorų pastą – kepink dar 1 min. Sudėk grybus, lęšius, 1 a.š. druskos ir supilk 8 stiklines vandens. Užvirink, sumažink ugnį ir troškink 25–30 min. pusiau dengtu dangčiu.
4. Tuo metu sumalk batono gabalus į stambius trupinius. Suberk į skardą, užpilk likusį ¼ stiklinės aliejaus, paskrudink 25–30 min. iki auksinės spalvos. Ant iškepusių trupinių sutarkuok likusias 3 česnako skilteles, suberk pankolio lapelius (~½ stiklinės), išmaišyk.
5. Pusę trupinių suberk ant troškinio ir pašauk į orkaitę 13–15 min. be dangčio. Tada užberk likusius trupinius ir kepk dar 10–15 min., kol viskas susigers ir taps tiršta.
🍽️ Patiekimo idėjos
Patiekite didelėse lėkštėse su trupiniais ant viršaus, papildomai užlašinkite šlakelį alyvuogių aliejaus arba patiekite su raugintomis daržovėmis.