Za’atar žuvis su bulvytėmis ir alyvuogių-mėtų užpilu

Za’atar žuvis su bulvytėmis ir alyvuogių-mėtų užpilu

Šis receptas – Viduržemio jūros regiono dvasia alsuojanti interpretacija klasikinio ‘fish and chips’. Gaivus, aromatingas ir truputį netikėtas derinys: traškios bulvytės, švelni menkė su žolelių za’atar prieskoniu ir pikantiškas alyvuogių bei mėtų užpilas. Tobula vakarienė be jokių riebaluose plaukiojančių keptuvių!

🛒 Ingredientai

1 nedidelis raudonasis svogūnas, smulkiai supjaustytas,
4 v.š. obuolių acto (padalinti),
Druska pagal skonį,
680 g mažų geltonųjų bulvių (pavyzdžiui, Yukon Gold), perpjautų išilgai arba į 4 dalis,
6 v.š. alyvuogių aliejaus (padalinti),
550 g menkės filė be odos ir kaulų (geriausia vientisas gabalas),
1 v.š. za’atar prieskonių mišinio,
3/4 puodelio be kauliukų Castelvetrano alyvuogių,
1/2 puodelio stambiai kapotos šviežios mėtos

🧑‍🍳 Gaminimo eiga

1. Į mažą dubenėlį sudėkite smulkintą raudonąjį svogūną, 2 šaukštus obuolių acto ir žiupsnį druskos. Išmaišykite ir palikite marinuotis mažiausiai 10 min. (galima ir iki 1 val.). Po to actą nupilkite ir išmeskite.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C ir pasiruoškite dvi kepimo skardas. Bulves sumaišykite su 3 šaukštais alyvuogių aliejaus, išdėliokite vienu sluoksniu ant didelės skardos. Kepkite viršutinėje orkaitės lentynoje 20–25 min., kol apačia taps traški.
3. Tuo metu menkės filė uždėkite ant kitos skardos, apšlakstykite 1 šaukštu alyvuogių aliejaus, pasūdykite ir pabarstykite za’atar prieskoniu. Kai bulvės paskrudins viena pusė – apverskite jas ir sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 165 °C.
4. Dėkite žuvį į apatinę lentyną ir kepkite abu patiekalus dar apie 10 min., kol menkė taps minkšta ir lengvai atskirsis šakute, o bulvės apskrus iš visų pusių.
5. Tuo metu pasiruoškite užpilą: sumaišykite alyvuoges, mėtą, likusius 2 šaukštus obuolių acto, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir marinuotą svogūną.
6. Patiekite menkę ir bulvytes apipiltas gaiviu užpilu.

🍽️ Patiekimo idėjos

Patiekite su šviežiomis citrinos skiltelėmis ar šaukštu natūralaus jogurto. Puikiai tinka su traškia lavašo duona ar lengvomis salotomis šalia.